- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novo otkriće u drevnom gradu pod Vezuvom /video/

CC0 / / Pompeja
Pompeja - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Ostaci dve osobe pronađeni su u ruševinama Pompeje, drevnog rimskog grada nestalog u erupciji vulkana Vezuv pre 2000 godina, objavilo je italijansko ministarstvo kulture.
Kosturi su pronađeni u „Kući čednih ljubavnika“ i verovatno je reč o dvojici muškaraca starih oko 50 godina koji su poginuli u zemljotresu koji se dogodio za vreme erupcije, navelo je ministarstvo.
Upravnik Arheološkog parka Gabrijel Zukitrigel rekao je da ih nije ubio vulkanski pepeo već rušenje zidova čiji su komadići pronađeni među njihovim zdrobljenim kostima.
„Moderne ekskavacijske tehnike pomažu nam da bolje razumemo pakao koji je potpuno razorio Pompeju u dva dana, usmrtivši njegove stanovnike“, rekao je Zukitrigel, preneo je „Jutarnji list“.
U Pompeji, oko 23 kilometra jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi do 79. godine pre nove ere kada je vulkan eruptirao snagom jačine atomske bombe. Najmanje 15 do 20 odsto stanovništva je poginulo, a udva i po poslednja veka arheolozi su pronašli ostatke više od 1.300 žrtava.
Nalazište Pompeja otkriveno je tek u 16. veku i danas je mesto velikih arheoloških aktivnosti u nastojanju da se zaustave godine zanemarivanja i propadanja.
Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano rekao je da se radovi na konzerviranju i istraživanjima nastavljaju.

„Otkriće ova dva kostura pokazuje nam da još moramo mnogo toga da istražimo, sprovedemo još mnogo iskopavanja i pronađemo mnogo ostataka velikog blaga za istraživanje“, rekao je on.

Pompeja jeupisana u Uneskovu listu svetske kulturne baštine i druga je najposećenija turistička destinacija u Italiji, posle rimskog Koloseuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala