- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Rusija i Iran razmatraju mogućnost stvaranja gasnog haba

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Novak
Aleksandar Novak - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Moskva i Teheran razmatraju stvaranje elektronske trgovinske platforme za prodaju gasa na jugu Irana, izjavio je novinarima vicepremijer Rusije Aleksandar Novak, koji boravi u dvodnevnoj poseti toj zemlji.

„U toku su razgovori o formiranju trgovinske platforme na jugu Irana, uključujući uz korišćenje iranskog gasa, primene gasa koji će se ubuduće proizvoditi zajedno sa našim ruskim kompanijama. Ovo nije brz proces, jer treba stvoriti izvore gasa, privući partnere, druge snabdevače“, rekao je Novak.

On je zaključio da, generalno, postoji takva ideja i da se razrađuje, ali da je potrebno vreme.

Raste procenat razmene u nacionalnim valutama

Novak je, pored toga, naglasio da Rusija i Iran razmatraju međusobnu razmenu u juanima, kao i da, uopšte, više od 80 odsto razmene zemlje danas realizuju u nacionalnim valutama.
Vicepremijer je dodao da udeo dolara i evra čini manje od 20 odsto i da rad koji je ciljano obavljen da bi se prešlo na plaćanje u nacionalnim valutama daje svoje rezultate.

Izgradnja koridora „Sever-Jug” počinje za godinu dana

Novak je u izjavi za Sputnjik najavio da bi Rusija i Iran za godinu dana mogli da počnu izgradnju poslednje železničke deonice međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug”. On je dodao da u perspektivi, njen protok može biti povećan na 30-60 miliona tona.
Rusija će, prema njegovim rečima, obezbediti Iranu međudržavni kredit od 1,6 milijarde evra za izgradnju železničke pruge Rešt-Astara u toj zemlji.
Potpredsednik Vlade je naglasio da su ruske kompanije zainteresovane za trasu i spremne su da obezbede povećanje razmene robe u ovom železničkom pravcu do 15 miliona tona godišnje do 2030. godine.
Ruski zvaničnik je ocenio da je dokument koji je potpisan danas veoma važan sporazum koji Rusiji i Iranu omogućava prelazak na nov vid saradnje u oblasti transporta.
Predsednik Rusije Vladimir Putin zajedno sa iranskim kolegom Ibrahimom Raisijem putem video veze učestvovao je u ceremoniji potpisivanja sporazuma o izgradnji pruge Rašt-Astara, poslednje železničke deonice međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug”.
Koridor je alternativa morskom putu koji povezuje Evropu, zemlje Persijskog zaliva i Indijskog okeana kroz Suecki kanal. Postoje tri rute međunarodnog transportnog koridora: transkaspijska (železnice i luke), zapadna i istočna (kopnena). Rašt-Astara je poslednja deonica zapadne trase, neophodna za rad pruge celom dužinom koridora.

Rusija ispunila obećanje

Vicepremijer je takođe prokomentarisao da se svetsko tržište nafte trenutno nalazi u uravnoteženom stanju.
Rusija je od maja, istakao je on, dostigla obećani obim smanjenja proizvodnje nafte od 500 hiljada barela dnevno.
On je dodao da će i druge zemlje koje su se obavezale, smanjiti proizvodnju nafte za milion i 100 hiljada barela dnevno.
Prema njegovim rečima, sve države donose konsolidovane odluke, te u skladu sa tim, ako bude razmatrana (promena obima proizvodnje OPEK plus), javnost će biti obaveštena.
Novak je prethodno, u februaru, izjavio da će Rusija u martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500 hiljada barela dnevno, što će doprineti ponovnom uspostavljanju tržišnih odnosa.

Iranski ministar: Razmatra se saradnja sa Moskvom na 10 novih nalazišta nafte

Sa svoje strane, iranski ministar za naftu Džavad Oudži izjavio je da da Iran i „Gasprom“ nastavljaju pregovore o zajedničkim projektima u zemlji ukupne vrednosti 40 milijardi dolara, a neki od tih dogovora već su pretočeni u prave ugovore.
Oudži je konstatovao da u naftnoj sferi Teheran ima jaku saradnju sa renomiranim ruskim kompanijama i da su protekle dve godine zaključeni određeni ugovori, a na nekim naftnim poljima već sarađuju i ruske kolege i partneri.
On je takođe objavio da Iran razmatra sa Rusijom saradnju na novih 10 naftnih nalazišta u Iranu.
Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak doputovao je juče u dvodnevnu posetu Iranu gde je učestvovao na sastanku radne grupe međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug“, multimodalne rute od Sankt Peterburga do luke Mumaj u Indiji u dužini od 7.200 kilometara. Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje deonice pruge Rašt-Astara, poslednje železničke deonice međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug“.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
RUSIJA
Evro i dolar ostaju u prošlosti: Rusija prodaje energente za rublje i juane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala