- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sujeta Britan(a)ca prema Novaku ušla u 17. godinu života

© MARCO BERTORELLONovak Đoković Kamerun Nori
Novak Đoković Kamerun Nori - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Britanski teniser Kameron Nori razočarao je Novaka Đokovića, publiku u Rimu, ali i ceo teniski svet potez na meču protiv srpskog tenisera kada ga je prilikom smeča pogodio u nogu iako je pred sobom imao prazan teren. Novak se neprijatno iznenadio, publika je počela da zviždi, ali zapravo Nori je i ranije pokazivao nepoštovanje.
Jedan od prvih sinonima na Kamerona Norija jeste njegovo srce koje ima nadljudske sposobnosti. Puls Britanca ume da dostigne neverovatno visoku brojku i da Nori bez problema sa tim pulsom izdrži deset minuta, dok bi drugi ljudi preminuli posle dva minuta ukoliko imaju takav puls.
Međutim, nadljudska osobina ovog tenisera ostaće u senci posle poraza od Novaka, jer je sam sebi nacrtao veliku mrlju u karijeri koju teško može da izbriše bilo koja nadljudska osobina.
Imao je u četvrtom gemu drugog seta u meču protiv Đokovića ceo teren ispred sebe, a Nori je odabrao kada mu je srpski as gotovo prepustio poen jer je video nema šanse, da ga lopticom pogodi u nogu. Rimska publika burno je reagovala, a Novakov pogled govorio je više od hiljadu reči.
Srpski as takav potez ne bi očekivao verovatno ni od jednog kolege, ali za Norija je uvek imao lepe reči o čemu je govorio i tokom meča, ali poštovanje nije obostrano.
Vratimo se na prošlu godinu i prašinu koja se podigla oko Vimbldona. ATP je odlučio da kazne Britance jer nisu dozvolili učešće Rusima i Belorusima, pa tako ni ostali učesnici nisu dobili bodove, a među njima su najgore prošli Novak koji je osvojio turnir i Nik Kirjos koji je igrao finale.
Međutim, neka pravila nisu mogla da se promene niti je bilo govora o tome. Novak je pobedom na Grend slemu direktno obezbedio učešće na završnom Mastersu u Torinu gde nastupa osmorica najboljih tenisera u sezoni.
Novak po broju poena nije bio među tim igračima jer mu nije dozvoljeno da igra na Australijan openu, US Openu, kao ni na četiri Mastersa, ali mu je pravilo o šampionima bar jednog Grend slema pomoglo da obezbedi vizu za Torino.
To pravilo smetalo je Noriju, koga je sujeta u tim trenucima izjedala pa se tako glasno pobunio povodom Novakovog odlaska u Torino.
„Novak se očigledno kvalifikovao sa Vimbldona, tako da to izgleda malo čudno. Ne znam da li je to pravilo bilo i ranije, ali mi deluje nepravedno. Valjda i za Nika Kirjosa, izgubio je finale i nije dobio ništa“, rekao je tada Nori.
Tada je već Britanac bacio mrlju na sebe, ali imao je i u mlađim danima priče koje ga nisu proslavile. Kao tinejdžer vozio je u alkoholisanom stanju i doživeo tešku nesreću posle koje se jedva izvukao bez posledica.
Odlučio je tada da krene boljim putem i napusti takav stil života i danas zaista jeste vrhunski sportista, ali sam ako pričamo o rezultatima, jer bi vrhunskog sportistu trebalo ipak da karakterišu i lepe ljudske osobine.
Norijevo ponašanje prema Novaku nije toliko neočekivano jer dolazi iz zemlje koja nije pokazivala simpatije prema srpskom teniseru. Sve je počelo još 2006. godine kada je Rodžer Drejper, tada predsednik Teniskog saveza Velike Britanije uputio Novaku poziv da nastupa za reprezentaciju te zemlje, a srpski teniser odbio.
Zanimljivo je da je Nori brzo uspeo da se poistoveti sa britanskim mentalitetom jer je on zapravo u tu zemlju stigao tek 2011. godine kada je bio šesnaestogodišnjak. Otac mu je iz Glazgova, majka iz Kardifa, a Kameron je rođen u Johanesburgu na Novom Zelandu za čiju je reprezentaciju nastupao do 2013. godine.
Kada se sa majkom preselio u Britaniju dobio je podršku te zemlje i kasnije počeo da nastupa za njihovu reprezentaciju, a očigledno je sa tim i došao odnos prema Novaku.
Ono o čemu izgleda Nori nije razmišljao jeste podrška Endija Marija koju ima već dugi niz godina, ali koja bi mogla da postane upitna posle poteza u Rimu jer je Endi veliki prijatelj srpskog tenisera.
Počeo je Nori sebi da dozvoljava više nego što bi jedan profesionalni sportista trebalo da dozvoli, njegovo poštovanje kao da se zalivalo, a to je velika šteta jer je sjajan teniser i pred njim je još dobrih godina pogotovo što je u odličnoj fizičkoj formi.
Kaznu je dobio po isteku meča i to najbolju. Ne samo da je poražen već je postao prvi i jedini teniser kojem Novak Đoković nije aplaudirao kada je napuštao teren. Zasluženo.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SPORT
Veliko iznenađenje: Novak vraća Beogradu teniski centar na Dorćolu
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SPORT
Laslo spasao tri meč lopte – pa završio ples u Rimu
Holger Rune i Novak Đoković – US open - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SPORT
„Jedva čekam da igram protiv najboljeg na svetu“ – Novak i „đak generacije“ za polufinale Rima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala