- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Noć kada je Srbin obarao rekorde i pisao istoriju

© AP Photo / Jack DempseyDenver - Lejkersi, Nikola Jokić
Denver - Lejkersi, Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Košarkaši Denvera savladali su Los Anđeles Lejkerse sa 132:126 u prvom meču finala Zapadne konferencije, a mediji u SAD ne mogu da se ignorišu još jedno sjajno izdanje Nikole Jokića.
Srpski reprezentativac je meč završio sa 34 poena, 21 skokom, 14 asistencija i dve blokade i po ko zna koji put dokazao da je nezasluženo ostao bez MVP priznanja treću godinu uzastopno.
Jokić je posle meča istakao da mu nisu važne brojke već samo uspeh tima.

„U prvom poluvremenu smo imali potpunu kontrolu svega na terenu, u drugom smo to izgubili. Nismo bili pribrani. Znali smo da će da se vrate, oni su čvrst tim. Pobediti sa jednim ili 20 poena, nije bitno. Pobeda je pobeda. Moramo uvek da radimo ono što najbolje znamo. Tad smo dobri. Kad krenemo individualno i nismo fokusirani, tada gubimo“, rekao je Nikola.

Ne samo što je Somborac „maltretirao“ na terenu Lebrona Džejmsa, Entonija Dejvisa i drugare već je oborio nekoliko rekorda koji će ostati upisani u istoriji najjače košarkaške lige na svetu.
Jokić je postao prvi igrač u istoriji koji ima više od jedne plej-of utakmice u kojoj je imao najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija. Po jednom to su uspeli Vilt Čemberlen (37p, 27sk, 11as, 22.3.1967) i Karim Abdul Džabar (38p, 23sk, 11as, 13.4.1970).
Takođe, više tripl-dabl učinaka u sezoni u mečevima doigravanja ima samo Vilt Čemberlen - sedam. Najbolji igrač Nagetsa na drugoj poziciji izjednačio se sa Medžikom Džonsonom (1982) i Drejmondom Grinom (2019).
Srbin se sa 12 tripl-dabl učinaka u doigravanju na trećem mestu večne liste izjednačio sa Raselom Vestbrukom, a ispred njega su još Lebron Džejms sa 28 i Medžik Džonson sa 30.
Jokić je i prvi igrač ikada u plej-ofu koji je upisao 30+ poena, 20+ skokova i 10+ asistencija sa procentom šuta većim od 70 odsto od kada je 1955. napad ograničen na 24 sekunde.
Na kraju, Nikola je odigrao i 60. meč za Denver u plej-ofu i sada je rekorder tima iz Kolorada i u tom segmentu.
Kako je počeo, pitanje je da li će neki NBA rekord ostati neoboren dok se Somborac bude penzionisao. Jedno je sigurno, Jokić će nastaviti da pomera granice i zadaje domaći zadatak generacijama koje dolaze.
Denver - Lejkersi, Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
SPORT
Totalna dominacija Jokića – Lejkersi na kolenima pred moćnim Srbinom
*Pogledajte najnoviju emisiju Sputnjik sport
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala