- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Vazdušna opasnost u više delova Ukrajine, uključujući Kijev

Pratite nas
U toku je 447. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. U raketnom napadu tokom noći uništen je prvi raketni kompleks "patriot" u Kijevu. Ukrajina i Moldavija razmatraju mogućnost rešenja pridnjestrovskog pitanja silom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 16.05.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu, saopštila je gradska administracija na Telegram kanalu.
22:03 16.05.2023
Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva, piše ukrajinsko izdanje Strana.ua.
21:30 16.05.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken nije isključio mogućnost da se Rusija uključi u spisak država sponzora terorizma.
„Nikad ne reci nikad“, rekao je Blinken prilikom govora u američkom Kongresu, odgovarajući na pitanje senatora da li Stejt department planira da proglasi Rusiju državom sponzorom terorizma.
21:26 16.05.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri ukrajinske oblasti: Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
20:57 16.05.2023
Zamenik šefa Kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da Ukrajini nedostaje oružje da bi otpočela kontraofanzivu.
On je u intervjuu za TV „Skaj Njuz“ istakao da je glavni cilj evropske turneje Zelenskog traženje dodatnog paketa vojne pomoći.
20:53 16.05.2023
Ukrajinske snage izvele su intenzivan raketni napad na mesto Malokahovka u Hersonskoj oblasti. Za sat i po vremena na mesto je ispaljeno 250 projektila, rekao je za Sputnjik izvor upozna sa situacijom.
20:50 16.05.2023
Jedan od više PVO sistema "patriot" koji su SAD isporučile Kijevu pretrpeo je oštećenja usled ruskog raketnog udara, objavio je Si-En-En pozivajući se na predstavnike Bele kuće.
Sagovornik američke TV odbio je da prizna da je sistem uništen. Sada Vašington procenjuje štetu kako bi se utvrdilo da li sistem mora da se povuče iz primene ili da ukrajinska strana izvrši remont.
20:02 16.05.2023
Ukrajinske snage ispalile su 20 projektila na selo Aleksandrovka u predgrađu Donjecka.
19:15 16.05.2023
Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik reagovao je na brifingu povodom izjave šefa Vojnoobaveštajne službe Ukrajine Kirila Budanova o tome da je Kijev umešan u terorističke napade na poznate Ruse.
Dižarik je naglasio nije video samu izjavu Budanova, ali da su UN protiv bilo kakvih terorističkih akata.
19:06 16.05.2023
Američki i zapadni zvaničnici potvrdili su da je ukrajinska vojska počela da koristi rakete "storm šedou", objavio je Si-En-En.
Ministarstvo odbrane Ukrajine nije komentarisalo tu informaciju.
17:28 16.05.2023
Ruska vojska je jedna od najmoćnijih na svetu, ali ne i druga vojska sveta, izjavio je šef ukrajinske Vojnoobaveštajne službe Kiril Budanov u intervjuu Jutjub kanalu „Različiti ljudi“.
Prema njegovim rečima, ona nije druga, možda ni treća na listi, ali svakako spada u prvih deset najjačih vojnih sila u svetu.
On je, takođe, rekao da Rusija ima „maksimalno moćan sistem tajnih službi“.
16:48 16.05.2023
Ukrajinske snage ispalile su 18 projektila na Jasinovatu i Donjeck.
15:46 16.05.2023
Dronovi-kamikaze velikog dometa čiju je isporuku Kijevu Velika Britanija najavila juče izrađeni su po narudžbini Ukrajine po nižoj ceni, piše „Telegraf“ pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski juče je posetio London. Tokom posete se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom koji je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini koji obuhvata rakete i dronove velikog dometa.
„Oni su brzo razvijeni i adaptirani uz manje troškove nego drugi“, navodi izvor dodajući da je moć tih dronova na nivou artiljerijskog projektila.
Prema navodima drugih izvora glavni zadatak ovih dronova je prebacivanje municije i njihova primena je jednokratna.
Ti dronovi imaju domet preko 200 kilometara i predstavljaju dopunu raketama „storm šedou“.
15:14 16.05.2023
Ukrajina postala članica sajber centra NATO-a
Ukrajina je zvanično postala članica sajber centra NATO-a, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje na Tviteru.
Severnoatlantska alijansa je 2009. godine odobrila akreditaciju Centru za sajber zaštitu NATO u Talinu i dodelio mu status međunarodne vojne organizacije. Ciljevi centra su proširenje saradnje i unapređenje razmene informacija među članicama Alijanse i njihovih partnera u oblasti sajber odbrane.
14:29 16.05.2023
U Ukrajini je ostalo kritično malo rezervi goriva, izjavio je zamenik ministra energetike Ukrajine Nikola Kolesnik.

„Danas, u slučaju prestanka isporuka nafte i naftnih derivata, zemlja će moći da zadovolji svoje potrebe najviše 10-30 dana od sopstvene proizvodnje i raspoloživih rezervi. To je kritično malo“, rekao je zamenik ministra.

Prema rečima Kolesnika, stvaranje rezervi naftnih derivata je važan element energetske nezavisnosti Ukrajine koji predviđa formiranje minimalnih zaliha nafte i naftnih derivata za potrebe stanovništva tokom 61 dana, za slučaj vanredne situacije.
12:10 16.05.2023
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski "kindžal" uništio prvi američki kompleks "patriot" u Kijevu /video/
12:09 16.05.2023
Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviće se kako bi se sprečila nova granatiranja ruske teritorije, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući novo granatiranje Belgorodske oblasti.

"Naravno, mi to najoštrije osuđujemo. Specijalna vojna operacija je u toku i nastaviće se, bez obzira na sve", odgovorio je on.

10:22 16.05.2023
U intervjuu francuskoj televiziji TF1, predsednik Emanuel Makron rekao je da ta zemlja planira da pošalje „novu municiju” u Ukrajinu, kao i rakete sa dometom „koji omogućava pružanje otpora”.
On nije nazvao tip novih projektila.
Istovremeno, dodao je da takvo oružje ne može „dopreti do Rusije“. Makron je rekao da je uspeh kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine neophodan faktor za obezbeđivanje „trajnog i pravednog mira“.
10:20 16.05.2023
Turneja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog po evropskim prestonicama pokazala je spremnost Zapada, posebno Velike Britanije, da doprinesu većoj eskalaciji ukrajinskog sukoba, izjavio je šef ruske delegacije na razgovorima u Beču o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.
08:42 16.05.2023
Situacija na Marjinskom pravcu je teška zbog prebacivanja rezervi Oružanih snaga Ukrajine, ali snage Ruske Federacije napreduju, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.
„Na bokovima je teška situacija, verovatno su tamo najaktivnije borbe. Za Ukrajinu, generalno, Artjomovsk je postao najveći problem i, naravno, tamo su bacili prilično ozbiljne rezerve. Na bokovima se opipava odbrana. Imali su određenog uspeha, ali smo prebacili naše momke iz drugih delova, pojačali odbranu, tako da mislim da bi se situacija tamo morala izjednačiti", rekao je Pušilin.
Napeta situacija je i u Ugljedaru.
U pravcu Avdejevke ruske snage su zauzele nekoliko utvrđenja ukrajinske vojske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala