- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajina traži od Zapada 50 lovaca F-16

CC BY-SA 2.0 / Joe / Flickr / Lovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Kijev očekuje da dobije 40 do 50 lovaca F-16 iz zapadnih zemalja, piše Politiko, pozivajući se na Jurija Saka, savetnika ministra odbrane Ukrajine.
Prema njegovim rečima, Kijev namerava da formira tri-četiri eskadrile ovih lovaca za zaštitu neba. Sada Ukrajina "nema čime da zaustavi" ruske avione, tvrdi on.
„Svi shvataju da je ta tema zrela za diskusiju. Niko ne kaže da je to nemoguće. U poređenju sa pre tri meseca, kada smo još pokušavali da nabavimo tenkove, danas svi govore o koaliciji lovaca – to je veoma obećavajući znak. Shvatamo da naša protivvazdušna odbrana neće biti potpuna bez lovaca F-16“, rekao je Sak magazinu.
Savetnik ministra odbrane Ukrajine je istakao da bi predsednik Vladimir Zelenski želeo da pitanje snabdevanja lovaca postane glavna tema samita G7 u Hirošimi, kao i na samitu NATO-a u Viljnusu u julu. Zelenski je, kako je rekao, dobio uveravanja zapadnih lidera tokom turneje po Evropi da će se o tome razgovarati narednih dana. Sak je dodao da iako Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka nemaju F-16 koje bi mogle da ponude Kijevu, mogu da pozovu SAD i Tursku da to učine.
Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je u ponedeljak da Sjedinjene Države još nisu promenile svoju odluku da Ukrajini ne isporuče lovce F-16.
Zauzvrat, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ranije je izjavio da su se neke evropske kolege „pozabavile pitanjem obezbeđivanja Kijeva američkim lovcima F-16“. Međutim, Zapad škrto komentariše ideju o isporuci aviona Kijevu, a i same ukrajinske vlasti priznaju da se to neće dogoditi skoro.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala