- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Sanskom Mostu sirene i stanje opšte opasnosti od poplava, nivoi Une i Sane u porastu

Pratite nas
Obilne kiše proteklih dana ugrozile su područje Unsko-sanskog kantona u BiH, situacija je teška u Bihaću, zbog izlivanja vode obustavljen je saobraćaj na širem području Kulen Vakufa, dok su se u Sanskom Mostu oglasile sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti.
„Najteža situacija u Bihaću je u Mesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u decembru je iznosio 389 cm, sad je 10 cm niži“, kazao je Muhamed Pečenković iz kantonalne Civilne zaštite.
Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj, gde je prekinuta putna komunikacija za pešake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz reku, gde je voda još juče ušla u pomoćne objekte.
„Obavljeno je dostavljanje vreća sa peskom po pozivu u nekoliko MZ. Meštani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečiji nasip na magistralnom putu M14. U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta“, saopšteno je iz Gradske uprave na društvenim mrežama.
I za građane Sanskog Mosta noć je bila teška. Ipak u odnosu na prognoze, stanje je sada stabilno, potvrdio je za sarajevsku N1 televiziju šef Civilne zaštite Said Ramić.
I načelnik ove opštine Faris Hasanbegović kaže da je Sana tokom noći nekoliko sati bila u stagnaciji, ali je zbog obilnih padavina ponovo počela da raste. Ipak i dalje je ispod kritične tačke. Stanje na pritokama je, kaže, bolje nego juče i značajno su opale.
„Imamo do 15-ak domaćinstava koja su zaplavljena i u kojima je voda ušla u prizemlja“, rekao je Hasanbegović. Ipak reč je o domaćinstvima do kojih je voda došla prvog dana borbe sa posledicama obilnih kiša koji je usledio u nedelju, 14. maja.
Zbog intenzivne kiše i rasta vodostaja u Sanskom Mostu sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće. U 22 časa oglasile su se i sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti.
Oprez je na snazi zbog obilnih padavina koje su za ovaj kraj najavljene do četvrtka.

Nivoi reka Une i Sane u Republici Srpskoj u porastu

Vodostaji reka Une i Sane u Novom gradu tokom noći su bili i u blagom porastu, tenutni nivo Une je 480, a Sane 510 centimetara.
Popavljena su tri objekta, zaplavljene poljoprivredne površine, a dva putna pravca i dalje su neprohodna.
Reka Japra u Novom Gradu poplavila je i ugrozila nekoliko stambenih objekata, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.
Novitović je istakao da su vodostaji reka Sane i Une porasli za nekoliko centimetara i sada su na nivou između redovne i vanredne odbrane od poplava.
Došlo je do pojave podzemnih voda koje izbijaju na površinu kod Osnovne škole „Sveti Sava“. Uključene su pumpe koje izvlače vodu.
U ovoj opštini aktiviralo se klizište na lokalnom putu Vojnovići-Ševići.
Sve dežurne ekipe su na terenu i prate situaciju.
Vodostaj Une u Kostajnici je 437 centimetara, ona je blago rasla tokom noći, svega nekoliko centimetara. Voda se približila pomoćnim objektima u Ulici Ranka Šipke, međutim stambeni objekti nisu ugroženi.
U ovoj opštini na snazi je vanredno stanje odbrane od poplava.
Vodostaj Sane u Prijedoru je 435 centimetara, i zabeležen je blagi rast tokom noći. Poplavljenih objekata nema, zaplavljeno je više dvorišta i poljoprivrednih površina u naselju Raškovac.
Situacija u Kozarskoj Dubici za sada je pod kontrolom.
Vodostaj Save je 791 centimetar i raste pet centimetara po satu. Vodostaj Une je 405 centimetara, i takođe je zabeležen rast od dva centimetra na sat vremena.
Trenutno je na snazi redovno stanje odbrane od poplava, ali je izvesno da će već u narednim satima vodostaj Une dostići 420 centimetara, što znači i proglašenje vanrednog stanja odbrane od poplava.
Sve putne komunikacije su prohodne, nema zaplavljenih i poplavljenih objekata, a bujični vodotoci su u koritima.
Reka Bosna u Doboju ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Prema tim podacima, nivo Bosne jutros u 7.30 časova iznosio je 139 centimetara, u 2.00 časa bio je 112 centimetara, a u 1.00 čas 104 centimetra, prenela je RTRS.
Velike poplave u Hrvatskoj napravile ogromnu štetu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
REGION
Poplave u regionu: Izlile se reke u Hrvatskoj i BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala