- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

SAD: Ostajemo u kontaktu sa afričkim zemljama oko ukrajinskog sukoba; Kijev samo za plan Zelenskog

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ostaju u bliskom kontaktu sa afričkim partnerima po pitanju sukoba u Ukrajini, saopštio je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel, komentarišući inicijativu afričkih lidera o mirnom rešavanju krize.
„Naravno, u bliskom smo kontaktu sa našim partnerima na afričkom kontinentu po brojnim pitanjima, uključujući, razume se, invaziju Rusije na Ukrajinu“, izjavio je Patel na pitanje Sputnjika u vezi sa inicijativom za mirno rešavanje sukoba.

Bela kuća: Afrički mirovni plan treba da se temelji na viziji Zelenskog

Sjedinjene Američke Države biće spremne da pozdrave mirovnu misiju grupe afričkih zemalja na čelu sa Južnoafričkom republikom, ukoliko njeni predlozi dobiju podršku Ukrajine i budu se zasnivali na stavovima ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o regulisanju sukoba, saopštila je Bela kuća.
„Podržaćemo svaki mirovni predlog treće strane, za koji budemo smatrali da zaslužuje poverenje, realizaciju i stabilnost. Za to je neophodno da ga podrži ukrajinski predsednik Zelenski i ukrajinski narod. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine“, rekao je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
On je dodao da bi mirovni plan koji bi podržale SAD trebao da počne od principa Ujedinjenih nacija i da „makar sadrži pozivanje“ na deset tačaka za regulisanje situacije koje je predložio Zelenski.

Kijev priznaje samo plan Zelenskog

Zamenik šefa Kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Igor Žovkva, komentarišući mirovnu inicijativu lidera afričkih zemalja izjavio je da će jedini plan biti ukrajinski.
„Sukob se odigrava na teritoriji Ukrajine i zato jedini plan jeste i biće ukrajinski plan“, izjavio je on za TV „Skaj Njuz“.
Prema njegovim rečima, Kijev je spreman da sasluša predloge brojnih država i da razmotri sve inicijative, uključujući brazilske i kineske ideje.
„Ali, jedini realan plan koji će Ukrajina prihvatiti i primeniti, zajedno sa partnerima širom sveta jeste plan Zelenskog“, dodao je Žovkva.
Prethodno je predsednik Južnoafričke republike Siril Ramafosa saopštio da je u ime afričkih lidera razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Prihvaćena je misija afričkih lidera za mirovno rešavanje krize.
Prema njegovim rečima, o ovoj inicijativi obavešteni su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kancelarija Afričke unije. Vašington, London i EU obavešteni su o inicijativi o Ukrajini, plan je dobio „opreznu podršku“.

UN dale pozitivnu ocenu

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik pozitivno je ocenio afričku inicijativu za rešavanje sukoba u Ukrajini.
On je istakao da UN podržavaju sve inicijative koje vode uspostavljanju mira u Ukrajini u skladu sa Poveljom UN i rezolucijama Generalne skupštine UN.

Brazilski mirovni klub i kineski stav o rešavanju ukrajinske krize

Ranije je britanski „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na brazilskog ministra spoljnih poslova objavio da predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva želi da predloži formiranje „mirovnog kluba“ uz učešće Kine u cilju razrešenja sukoba u Ukrajini.
Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SVET
Blumberg: Makronova inicijativa za Ukrajinu razbesnela Vašington
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala