- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi put u istoriji: Rusija na drugom mestu najvećih izvoznika robe u Indiju

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDržavne zastave Rusije i Indije
Državne zastave Rusije i Indije - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Rusija je u prvom kvartalu 2023. godine izvezla u Indiju robu u vrednosti od 15,5 milijardi dolara i tako izbila na drugo mesto najvećih dobavljača te zemlje, pokazuju podaci Ministarstva trgovine i industrije južnoazijske države.

Prema statistici resora, izvoz iz Rusije u Indiju od januara do marta ove godine porastao je 4,7 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine. Izvoz je dostigao vrednost od 15,5 milijardi dolara, što je najveći kvartalni pokazatelj u istoriji.

Glavni dobavljač robe u Indiju ostaje Kina. Međutim, izvoz u prvom kvartalu ove godine pao je za 15,4 odsto – na 22,6 milijardi dolara. Na trećem mestu glavnih izvoznika u Indiju su Ujedinjeni Arapski Emirati (12,7 milijardi dolara), a na četvrtom Sjedinjene Američke Države čiji je uvoz u Indiju smanjen za 8,8 odsto na godišnjem nivou. Na petom mestu je Saudijska Arabija koja je takođe smanjila uvoz za 10,9 odsto u poređenju na prošlu godinu.
Sa druge strane, izvoz iz Indije u Rusiju porastao je za 33 odsto i dostigao je vrednost od 946,6 miliona dolara, dok je trgovinski promet između dve zemlje porastao za 4,1 puta – na 16,45 milijardi dolara.
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
EKONOMIJA
Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala