- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineska vojska: Spremni smo da razbijemo svaki oblik nezavisnosti Tajvana

© AP Photo / Claudio CruzKineska vojska na pradi
Kineska vojska na pradi - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Kina je spremna da „razbije svaki oblik nezavisnosti Tajvana“, saopštio je danas portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej.
On je dodao da je nedavno jačanje saradnje između vojske SAD i Tajvana „izuzetno pogrešan i opasan potez koji stvara pukotinu u američko-kineskim odnosima“, objavljeno je na sajtu kineskog ministarstva odbrane.
„Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) nastavlja da jača vojnu obuku i pripreme i odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, što uključuje i pokušaje spoljnog mešanja. Odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, naveo je Tan.
Kinesko ministarstvo odbrane tako je reagovalo na američki plan, koji je nedavno objavljen, da se Tajpeju pošalje vojna pomoć vredna 500 miliona dolara. Pored toga, Pentagon je navodno poslao i 200 vojnika koji obučavaju vojne jedinice na Tajvanu.
Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije, pa se američka prodaja oružja ostrvu, kao i posete političkih delegacija, poput prošlogodišnje Nensi Pelosi, tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD, u Pekingu doživljava kao provokacija.
Jačanje vojnih veza Vašingtona i Tajpeja je „uzdrmalo temelje kinesko-američkih odnosa i podrilo mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, rekao je Tan.
On je tajvansko pitanje nazvao „prvom teško premostivom crvenom linijom“ u odnosima SAD i Kine. On je pozvao Vašington da ostane pri politici Jedne Kine, koja prihvata da je Narodna Republika Kina jedina legalna vlada Kine, uključujući i Tajvan.
„Istorija se ne može menjati. Upozorili smo vlasti na Tajvanu da su pokušaji traženja nezavisnosti, oslanjajući se na SAD, slepa ulica“, dodao je Tan.
On je odgovorio i na ranije saopštenje američkog načelnika generalštaba, generala Marka Milija, koji je izjavio da će Vašington uraditi sve da spreči stvaranje strateške vojne alijanske Kine i Rusije.
„Kina i Rusija produbljuju saradnju na bazi nesukobljavanja i nesvrstavanja. Ti napori će pomoći u očuvanju međunarodnog poštenja i pravde, čuvajući bezbednost i stabilnost sveta i regiona“, rekao je Tan i dodao da je „razmišljanje sa premisama hladnoratovskih blokova pogrešno i dovodi do pogrešnih zaključaka“.
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
SVET
NATO se širi na Daleki istok: Da li će se ostvariti prognoza „doktora Propast“? /video/
Avioni SAD poleću sa nosača  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
SVET
Pretnja globalnom miru: Pentagon prodaje oružje Tajvanu, Kina „gađa“ američku auto-industriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala