- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jeftin trik CIA protiv Rusije: Operacija „Telegram“ – slab mamac za doušnike

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaTelegram
Telegram - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
To što je CIA obelodanila da koristeći rusku mrežu Telegram vrbuje Ruse za prikupljanje informacija pokušaj je zamagljivanja stanja da u ruskom društvu već imaju pojedince koji rade za njih. Onih koji ne vole svoju vlast, svoj narod i svoju državu, imate u svakoj zemlji, ali u Rusiji oni ipak ne predstavljaju kritičnu masu, smatraju sagovornici Sputnjika.
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) otvorila je kanal na Telegramu na kome pokušava da vrbuje Ruse pomoću propagandnih video snimaka na ruskom jeziku. Kako su predstavnici CIA potvrdili američkoj televiziji Si-En-En, nadaju se da će putem objavljivanja poruka i video snimaka na Telegramu i društvenim mrežama od Rusa dobiti informacije koje su potrebne Sjedinjenim Američkim Državama. Zainteresovani su, pre svega, za informacije o ekonomiji, ali i članovima višeg rukovodstva Ruske Federacije.

Mreže u funkciji CIA - ništa novo

„Mnoge društvene mreže su razvijene u funkciji obaveštajnog sistema, CIA, Amerike, generalno njihovog bezbednosnog sektora. I sam Fejsbuk, a i posle razvoj drugih mreža koje su pod njihovom kontrolom i dan danas imaju tu funkciju prikupljanja podataka o ličnostima, o privrednim, društvenim subjektima, političkim i vojnim rukovodiocima. O tome se nije puno pričalo i to sigurno rade i dan danas“, kaže za Sputnjik general-major u penziji i profesor Vojne akademije u Beogradu, dr Mitar Kovač.

© AP Photo / /Carolyn KasterCIA bi preko Telegrama da vrbuje ruske doušnike
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
CIA bi preko Telegrama da vrbuje ruske doušnike
Po njegovoj oceni, to da prodiru i na druge društvene mreže koje nisu nastale u Americi i nisu pod njihovom kontrolom, samo foramlno jeste nešto novo. On je uveren da su oni na Telegramu prisutni i mimo CIA, preko drugih ličnosti pokušavajući da prikupljaju podatke i da analiziraju informacije sa te mreže.

Postoji u svakoj zemlji

Naš sagovornik ukazuje na to da je karakteristično što su sada iz CIA to obnarodovali.
„Sigurno su dobro pre otvaranja tog procesa analizirali da li će im, na koji način i u kojoj meri biti dostupne informacije. Ima u Rusiji i Ukrajinaca, ima i liberala - organizacija i pojedinaca koji su prigušeni, koji će ovo shvatiti kao poziv i mogućnost da dostavljaju informacije američkom obaveštajnom sistemu“, nema dilemu Kovač.
On smatra da je dobar deo tih ljudi indoktriniran, ali i ističe da to nije nikakva posebnost jer tako nešto postoji u svakoj zemlji.

Ne postoji kritična masa

„Na te ljude računa CIA da bi mogla da dobije neke informacije o Rusiji. Ukrštanjem različitih pojedinačnih informacija misle da mogu da dobiju relativno objektivniju sliku nego što je mogu dobiti od spoljnih izvora“, smatra profesor na Vojnoj akademiji.

On podseća da je posle proterivanja ruskih diplomatskih predstavnika, pa i vojnih iz Amerike, proteran i dobar deo američkog obaveštajnog sistema iz Ruske Federacije, ili je pod nadzorom. Otuda, kako ističe, pokušaj da od ruskog stanovništva, pojedinaca dobiju neku sliku o stanju u Rusiji i različitim aspektima društvenog života.
„Neće ta slika koju dobiju na taj način biti merodavna za donošenje odluka u NATO-u i na Zapadu predvođenom Amerikom, nego će biti jedna od slika koju oni po njihovoj utvrđenoj metodologiji upoređuju po različitim pitanjima i onda dobijaju neku celovitu analizu i sliku iz različitih izvora. Taj Telegram kanal je možda samo jedna kockica u mozaiku obaveštajno-bezbednosnog sistema", ocenio je naš sagovornik.
CC0 / Pixabay / Većina društvenih mreža u SAD su razvijene u funkciji CIA i američkog obaveštajno-bezbednosnog sektora pod čijom su kontrolom
Društvene mreže - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Većina društvenih mreža u SAD su razvijene u funkciji CIA i američkog obaveštajno-bezbednosnog sektora pod čijom su kontrolom

Bedan pokušaj

Advokat i konsultant Branko Pavlović smatra da je reč o svojevrsnom triku.
„To je samo jedan bedan pokušaj odvraćanja pažnje od onoga što CIA inače radi. Kao oni nemaju svoje ljude ubačene u Rusku Federaciju nego sada treba da vrbuju novu generaciju onih koji će im govoriti šta se događa. To je pokušaj da prema svojoj javnosti deluju po sistemu – eto vidite mi radimo, a s druge strane da zavaraju Ruse u smislu da su tek na nekim počecima i da im je tek potrebno da steknu neku novu mrežu unutar Ruske federacije“, objašnjava on za Sputnjik.
Naš sagovornik uveren je da američke obaveštajne službe po dubini u ruskom društvu imaju i svoje ljude.

Već imaju svoje ljude

„Ruska strana ima strogo zaštićene informacije i tu je ona sve bolja i bolja. Ali ovde se radi o onima koji mrze Rusiju, a vole Ameriku i zato ih i vidimo da učestvuju u atentatima, da daju obaveštajne podatke…“, ocenio je on.
Ruske službe, kako napominje, rade na zaštiti državnih komunikacija, ali kada su u pitanju ovakve informacije o privredi, o stanju, o raspoloženju, tu ne mogu mnogo da urade, smatra Pavlović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala