- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev: Zelenski po Evropi prikuplja oružje za kontraofanzivu

Pratite nas
U toku je 446. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinska vojska se aktivirala duž cele linije fronta, ali ovo još nije kontraofanziva, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin. Nastavlja se granatiranje DNR i borbe za Artjomovsk.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:46 15.05.2023
Makron: Obuka ukrajinskih vojnika može da počne odmah
Francuska bi mogla da počne da obučava ukrajinske pilote „već sada“, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron za TV TF1.
On, istovremeno, nije potvrdio da je Francuska spremna da isporuči Ukrajini vojne avione, istakavši da to ostaje „teoretski razgovor“.
„Trenutno su obuka i remont već dostavljenog oružja glavni zadaci. Francuska će nastaviti da šalje Kijevu municiju i vrši remont već poslatog naoružanja“, poručio je Makron.
20:37 15.05.2023
Pentagon potvrdio da su Berlinu isporučeni tenkovi „abrams“ za obuku ukrajinskih vojnika
Portparol Pentagona Patrik Rajder potvrdio je novinarima da je Nemačkoj isporučen 31 tenk „abrams“ u cilju obuke ukrajinske vojske.
Rajder je dodao da će ukrajinski vojnici, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, doputovati na obuku u „narednih par nedelja“.
On je naglasio da su tenkovi neophodni samo za obuku snaga kijevskog režima, ali da se ne planira njihova primena u ratnim uslovima.
Portparol je naglasio da su tenkovi koji će biti poslati Ukrajini trenutno u procesu remonta, nakon čega će biti isporučeni Kijevu.
20:22 15.05.2023
Brazil spreman da se pridruži zemljama koje teže rešavanju krize u Ukrajini
Brazil je spreman da se pridruži zemljama koje kontaktiraju sa sukobljenim stranama u ukrajini radi rešavanja krize i insistira na pregovorima Moskve i Kijeva, izjavio je šef brazilske diplomatije Mauro Viejru.
„Insistiramo na tome da je neophodno sesti i pregovarati. Spremni smo da se pridružimo drugim zemljama koje su bile u kontaktu s obe strane i da promovišemo neki vid razgovora koji će dovesti do prekida vatre i do mirovnih pregovora“, rekao je Viejru američkom televizijskom kanalu Si-En-En.
Brazilski ministar je, takođe, naveo da ta zemlja ne pokušava da huška Rusiju i Ukrajinu jednu protiv druge, već da pokušava da ih ubedi da je neophodno da pregovaraju.
Predsednik Brazila Luis Inasiju Lula da Silva izjavio je ranije da SAD i Evropa moraju da počnu da razgovaraju o rešavanju krize u Ukrajini, umesto što pojačavaju sukob.
20:07 15.05.2023
Poljska će nastaviti da oduzima nekretnine ruske ambasade
Poljska „će raditi“ na zapleni sledećih zgrada ruske ambasade, izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki za TV „Polsat“.
„Skoro je kao rezultat uspešnih akcija oduzeta (od ambasade Rusije) jedna od zgrada na teritoriji Varšave. Radićemo na zapleni narednih“, poručio je premijer.
19:34 15.05.2023
SAD ne planiraju isporuku raketa dalekog dometa Kijevu
SAD i dalje ne planiraju da predaju Ukrajini operativno-taktičke rakete ATACMS, bez obzira na saopštenja o isporukama britanskih raketa „Storm šedou“ Kijevu, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
„Naš pristup raketama dalekog dometa, kao što su ATACMS, nije promenjen. U našoj politici nema promena u vezi s tim“, rekao je Kirbi i dodao da SAD nisu spremne da isporučuju Ukrajini ni savremene zapadne lovce tipa F-16.
19:06 15.05.2023
SAD pozivaju Ukrajinu na religioznu toleranciju
Diplomatija SAD poziva vlasti Ukrajine da pokažu trpeljivost u vezi s duhovnim pitanjima i da traže mirna rešenja za sporove o crkvenoj imovini, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta o međunarodnoj religioznoj slobodi.
U odeljku dokumenta posvećenom Ukrajini spominje se sukob raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ i kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u kontekstu ruske specijalne vojne operacije.
18:59 15.05.2023
Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini
Vazdušna uzbuna objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
Prethodno je saopšteno da je uzbuna proglašena u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.
17:50 15.05.2023
Zelenski: Treba nam još vremena za kontraofanzivu
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebno još malo vremena za kontraofanzivu.
„Zaista nam treba vremena, ne mnogo. Bićemo spremni kroz neko vreme. Ne mogu da vam saopštim detalje. Moramo da se spremamo“, rekao je Zelenski tokom posete Velikoj Britaniji.
17:23 15.05.2023
Beloruske PVO snage u prvom stepenu borbene gotovosti
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom posete Centralnog komandnog pukta Vojno-vazduhoplovnih snaga i jedinica protivvazduhoplovne odbrane Belorusije dobio je izveštaj da su PVO snage te zemlje u subotu prebačene u prvi stepen borbene gotovosti, prenosi beloruska državna agencija Belta.
17:02 15.05.2023
Kijev: Zelenski po Evropi prikuplja oružje za kontraofanzivu
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom turneje po evropskim prestonicama prikuplja oružje za kontraofanzivu.
„Predsednik prikuplja oružje za kontraofanzivu, ne samo radi konkretne ofanzive, nego i za rat... Predsednik ne putuje u inostranstvo ako nema odluka o konkretnim vojnim paketima. To je njegov principijelni stav“, rekao je Kuleba.
Zelenski je u subotu posetio Italiju i Vatikan, u nedelju je boravio u Nemačkoj, a tokom večeri je bio i u Parizu. U ponedeljak je Zelenski stigao u London, u kojem se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom.
16:56 15.05.2023
UN: Pregovori o prehrambenom sporazumu biće nastavljeni ubrzo
Pregovori o prehrambenom sporazumu biće nastavljeni u najskorije vreme, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martin Grifits.
Prema njegovim rečima, paralelno sa intenzivnim razmatranjima crnomorske inicijative, šef Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNKTAD) Rebeka Grin i njen tim nastavili su da pružaju široku podršku konkretnim rezultatima u okviru Memoranduma o uzajamnom razumevanju za podršku izvoza ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.
Ranije je dobro obavešteni izvor izjavio za Sputnjik da ove nedelje u Istanbulu nisu planirani novi pregovori povodom produženja prehrambenog sporazuma, koji ističe 18. maja.
16:05 15.05.2023
Nemačka šalje Kijevu dodatna četiri PVO sistema „Iris-T“
Nemačka će u okviru novog paketa pomoći poslati četiri dodatna sistema protivvazduhoplovne odbrane „Iris-T“ u Ukrajinnu, saopštila je u ponedeljak predstavnica Ministarstva odbrane Nemačka Nadin Kriger.
„To je ukupno osam sistema – dva su već isporučena, jedan je u procesu isporuke, a pet će biti isporučeno kasnije“, rekla je ona.
15:30 15.05.2023
Dva rudnika u DNR ostala bez struje zbog granatiranja, počela evakuacija rudara
Dva preduzeća za proizvodnju uglja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući rudnik „Zasjadko“, ostala su bez struje zbog granatiranja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike DNR na Telegram kanalu.
Dodaje se da je preduzeta evakuacija rudara, povređenih nema. Takođe se ističe da su stručnjaci energopreduzeća već počeli popravku oštećenja.
U najskorije vreme, nakon što budu sprovedena neophodna priključenja, biće obnovljeno napajanje potrošača električnom energijom.
Naknadno, Ministarstvo je saopštilo da su svi rudari iz rudnika u DNR koji su ostali bez struje izvučeni na površinu i da nema žrtava.
13:16 15.05.2023
Eksplozija u Lugansku, v. d. ministra unutrašnjih poslova LNR teško ranjen
U centru Luganska odjeknula je eksplozija. Prema preliminarnim informacijama, ranjeno je sedam osoba.
Četiri muškarca su u teškom stanju nakon eksplozije, a među njima je mladić od 17 godina i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova LNR Igor Kornet, izjavio je v. d. lidera LNR Leonid Pasečnik.
Eksplozija je odjeknula u frizerskom salonu, u blizini republičke televizije. Na licu mesta se nalaze službenici Ministarstva za vanredne situacije.
12:53 15.05.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- U pravcu Kupjanska likvidirano je oko 145 ukrajinskih vojnika, uništena su dva borbena oklopna vozila, tri automobila, dve haubice „gvozdika“ i haubica D-20;
- Više od 75 vojnika Oružanih snaga Ukrajine je ubijeno u pravcu Krasnog Limana, uništena su dva borbena oklopna vozila, tri pikapa, haubica „gvozdika“ i haubica D-20;
- Neprijatelj je u pravcu Donjecka izgubio oko 235 vojnika i plaćenika, uništen je tenk, četiri borbena oklopna vozila, sedam automobila, kao i haubice D-20, D-30 i Msta-B;
- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja neprijatelj je izgubio više od 150 vojnika, kao i pet automobila;
- Oko 30 ukrajinskih vojnika je ubijeno u pravcu Hersona, a uništeno je i četiri automobila i borbeno oklopno vozilo;
- Uništen je radar protivbaterijske borbe američke proizvodnje AN/TPQ-37 u rejonu Krive Luke u Donjeckoj Narodnoj Republici;
- Ruska vojska je oborila helikoptere Mi-24 i Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine;
- Oružane snage Rusije su oborile 21 dron.
11:10 15.05.2023
Luganska vazduhoplovna škola bila je meta napada, verovatno, raketa Storm Šedou, rekao je bivši ambasador LNR u Moskvi Leonid Mirošnik.
10:48 15.05.2023
Specijalni kineski izaslanik Li Hui započeće 16. i 17. maja turneju po Ukrajini, Rusiji i EU tokom koje će razgovarati o "političkom rešenju" ukrajinske krize.
Li Hui, specijalni zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, posetiće i Poljsku, Francusku i Nemačka tokom svog višednevnog putovanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, bez informacija o detaljnom rasporedu poseta, prenosi Rojters.
"Ova turneja svedoči o naporima Kine da promoviše mirovne pregovore i u potpunosti demonstrira čvrstu posvećenost Kine miru", izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom, dnevnom brifingu za novinare.
Li je najviši kineski zvaničnik koji će posetiti Ukrajinu od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine.
09:54 15.05.2023
Ukrajinske snage su intenziviralke napade duž cele linije razdvajanja, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".
"Ovo još nije kontraofanziva o kojoj se mnogo priča. Vidimo da neprijatelj opipava naše položaje, pokušava da izvrši izviđanje u nekim delovima fronta", rekao je čelnik regiona.
On je naglasio da su se vlasti DNR pripremale za takav razvoj događaja, situacija se u nekim oblastima zakomplikovala, ali je generalno pod kontrolom.
Govoreći o situaciji u Artjomovsku, Pušilin je rekao da tu „apsolutno ima poboljšanja“.
08:45 15.05.2023
Nova zapadna oprema, između ostalih oklopni transporteri, već je primećena u području Avdejevke i Artjomovska u Donbasu, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

„Već primećujemo novu opremu na različitim delovima linije razdvajanja. Vidimo je u pravcu Avdejevke, Artjomovska, bar prema poslednjim izveštajima, to su oklopni transporteri i druge tehničke komponente iz poslednjih partija koje su zapadne zemlje isporučile Ukrajini“, rekao je Pušilin televiziji "Rusija 24".

"Učimo da 'radimo' sa tim, i naše divizije su spremne za to“, naglasio je on.
08:10 15.05.2023
Vladimir Zelenski, nakon Pariza, danas putuje u London gde će razgovarati sa premijerom Riši Sunakom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala