- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pokorio je svet i za Sputnjik poručio: „Novak mi je inspiracija!“

© Foto : Screenshot/RTSNebojša Đurić, srpski paraolimpijac u bacanju kugle i diska
Nebojša Đurić, srpski paraolimpijac u bacanju kugle i diska - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Srpski paraatletičar Nebojša Đurić javio se Sputnjiku posle rušenja svetskog rekorda u bacanju diska i osvojene zlatne medalje na Svetskom kupu u Italiji. Otkrio je da mu je Novak Đoković inspiracija, kao i da mu je porodica najveća podrška u pravljenju vanserijskih rezultata.
Tmurno i vetrovito nedeljno podne u Srbiji obasjala je vest koja je stigla iz Italije, gde je srpski paraatletičar Nebojša Đurić postavio svetski rekord u bacanju diska F55, osvojivši zlato na Svetskom kupu. Rezultat 40,37 metara bio je dovoljan za najsjajnije odličje i normu za učešće na Svetskom prvenstvu u Parizu u julu.
Dan kasnije u razgovoru za Sputnjik istinski šampion, koji je zaplakao ispred kamerama na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, kada je završio kao šesti u bacanju kugle, objasnio je šta ga je motivisalo i dalo mu snagu da krene napred i počne da niže pobede i ruši rekorde.
„Višegodišnji trud i rad s mojim tenerom Nikolom doveo je do sjajnih rezultata. Svetski kup Italiji je takmičenje ispod evropskog prvenstva po kvalitetu, nešto kao Dijamantska liga u atletici. Meni je i dalje glavni fokus na kugli, zbog užasnih pravila koje vladaju u bacanju diska“, rekao je Nebojša po povratku u Srbiju.
Jedan momenat gde se u glavnoj ulozi našao najbolji teniser sveta Novak Đoković, uticao je da Nebojša bude tu gde jeste. Na samom vrhu.
Novak Đoković mi je inspiracija. On je naš heroj, priča za sebe. Ako čovek ima na koga da se ugleda, onda je to definitivno on. Kada sam gledao njegove epske mečeve, pogotovo onaj čuveni na Vimbldonu 2019. godine protiv Federera, posle toga sam dobio neku snagu. Toliko sam navijao i bodrio ga, da je to bilo neverovatno. Tada sam i sam dobio neverovatnu motivaciju i energiju. Posle toga sam na poslednjem Svetskom prvenstvu u Dubaiju osvojio treće mesto u bacanju kugle. Popravio sam rezultat za deset centimetara i bacio 12,15 metara“, rekao je Nebojša koji je 2010. godine kao vozač kipera doživeo nezgodu, udarivši u nadvožnjak, posle čega su mu stradala tri pršljena i završio je u kolicima.
Naš uspešni paraatleričar iz Užica objasnio je ubrzo zbog čega je akcenat na kugli, a ne disku, gde je u gradu Lido di Jesolu oborio svetski rekord.
„Pre desetak godina su u bacanju diska bila jasno definisana pravila, već dugo to nije slučaj i nije fer takmičenje, bez jasno definisanih kategorija, bez koeficijenta. Bacamo sa sposobnijim ljudima od nas i teško je takmičiti se. Eto, u mojoj kategoriji sam uspeo da oborim lični rekord i da podebljam taj svetski koji sam postavio na Evropskom prvenstvu u Berlinu kada je disk leteo 39,83. Sada je to bolje za nekih 54 centimetra. Ali, nisam imao jaku konkurenciju, borio sam se protiv sebe“, ističe Nebojša.
Đurić se takmičio i u bacanju kugle, gde je na minulom svetskom kupu završio kao drugi.
„Bugarin Ruždi Ruždi je neko koga nikako ne mogu da pobedim. Večito sam iza njega, eto i sada u Italiji sam završio kao drugoplasirani, bacivši kuglu 11,55 metara. Potrudiću se da popravim taj rezultat do Svetskog prvenstva. Ponavljam, fokus je na bacanju kugle, ako da Bog da se sve potrefi i da bude što bolji rezultat, da se uzme medalja“.
Na pitanje kako je došlo do toga da baca disk i kuglu, i ko je uticao na to Nebojša je odgovorio:
„Počeo sam pre desetak godina da se bavim ovim sportom. Imao sam uzore. Miloš Zarić moj drug iz Užica i svetski šampion u bacanju koplja. Tu je takođe i naš čuveni i najtrofejniji paraolimpijac Draženko Mitrović“.
Za kraj smo sačuvali onaj najvažniji deo koji se tiče porodice, a upravo ona je najveća podrška Nebojši Đuriću.
„Porodica mi je sve i oni su uvek iz mene. Sin David je moja najveća podrška i motiv da se borim dalje kroz život, tu su majka, brat, otac i ostali“, zaključio je razgovor za Sputnjik svetski rekorder u bacanju diska Nebojša Đurić.
- Pogledajte emisiju Sputnjik sport.
Nebojša Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
SPORT
Telo je ispratilo glavu i srce – od suza i izvini Srbijo, do zlata i svetskog rekorda!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala