Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izbegnuta provokacija: Šta tačno Priština želi ako neće da pregovara?

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković i Marko Đurić ulaze u press salu
Petar Petković i Marko Đurić ulaze u press salu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Kosovski separatisti ne žele da pregovaraju ni o čemu, a politika koju vode na svoju ruku, suprotstavljena je čak i onima sa kojima su imali preozbiljne diplomatske veze, mišljenje je Perka Matovića posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.
Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je posle nove runde koja je danas na tehničkom nivou održana u Briselu, da je situacija teška kada je reč o dijalogu kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno.

Priština nije zainteresovana za dijalog

Petković je nakon sastanka uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima, dok se njegov sagovornik iz Prištine ponašao da kao da ne zna o čemu se govori, iako su teme bile dobro poznate - formiranje ZSO, pitanje nestalih, sloboda kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija i tako dalje.
Politički analitičar iz Centra za nacionalnu politiku Perko Matović za Sputnjik kaže da je ovakvo ponašanje Prištine očekivano.

Evropa samo želi da ovo pitanje zatvori

Naš jedini izlaz je, smatra Matović, da u odnosu sa Amerikom tražimo da se prvo ispune naši uslovi, pa tek onda da se nastave pregovori.
„U svakom slučaju, pregovori treba da se nastave, jer je to okvir na koji smo mi pristali i koji ne bi trebalo da napustimo. Evropa želi po svaku cenu da ovo pitanje zatvori što pre, bez obzira na različite stavove koji postoje i deluje da nema nameru da stane na našu stranu, to jest da i našim zahtevima izađe u susret. Dok se kod Amerikanaca čini da se njima manje žuri, i da su sada spremniji da nam izađu u susret nego pre,“ ističe Matović uz konstataciji da u EU postoji konflikt oko prevlasti između Francuske i Nemačke, a to je čini nestabilnom.
Prema rečima našeg sagovornika, na sastanku se razgovaralo i o pitanju energetike, međutim, na sve je Bisljimi odgovorio da Petković „priča gluposti“.
Pregovarač Beograda je istakao da ćemo mi sve da učinimo da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo jer je kompromis za Prištinu zabranjena reč.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, prvo je imao odvojene sastanke sa pregovaračima, nakon čega se održao i direktan sastanak dve delegacije.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
SRBIJA
Petković posle sastanaka u Briselu: Teška situacija, Bisljimijevo ponašanje bilo skandalozno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala