- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ipak drugi krug: Erdogan nije uspeo da sakupi 50 odsto glasova

© AP Photo / Khalil HamraRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Nakon obrađenih 100 odsto biračkih listića na predsedničkim izborima u Turskoj, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan je osvojio 49,35 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu ima 45 odsto, javila je televizija TRT Haber. Treći kandidat - Sinan Ogan, dobio je 5,22 odsto glasova.
Turska Centralna izborna komisija saopštila je, međutim, da je prebrojano 99 odsto glasačkih kutija: Erdogan je osvojio 49,40 odsto glasova, Kemal Kiličdaroglu 44,96 odsto, a Sinan Ogan 5,2 odsto. Brojanje se nastavlja. Ostaje još da se prebroji 1.529 kutija u inostranstvu i 27 je zemlji.
Izborna komisija Turske je saopštila da je više od milion glasačkih listića proglašeno nevažećim.
Erdogan je ranije rekao da su konačni rezultati glasanja još uvek nepoznati, ali je uveren da će se „stvar završiti u prvom krugu“.
Kiličdaroglu je ranije izjavio da će sigurno biti održan drugi krug izbora za šefa države, čime je doveo u pitanje Erdoganovu izjavu da je on lider izbornog maratona i da može da pobedi u prvom krugu.
"Izbori se ne dobijaju govorima sa balkona. Definitivno ćemo pobediti na izborima u drugom krugu", rekao je Kiličdaroglu novinarima, istakavši da prebrojavanje glasova još nije završeno.
Drugi krug glasanja biće održan 28. maja.
Što se tiče parlamentarnih izbora koji su takođe bili održani, „Republikanska alijansa” koju predvodi Partija pravde i razvoja Redžepa Tajipa Erdogana, posle prebrojanih 99,55 odsto glasova dobija 49,3 odsto, odnosno oko 322 od 600 mesta u parlamentu, navodi opozicija. "Narodna alijansa" koju predvodi Republikanska narodna partija Kemala Kiličdaroglua - 35,19 odsto ili oko 212 mesta, prenosi TRT pozivajući se na podatke turske Centralne izborne komisije.
Prebrojavanje glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
SVET
Predsednički izbori u Turskoj: Erdogan vodi, izvestan drugi krug
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala