- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Potres na političkoj sceni Crne Gore: Ko će sad predstavljati političku volju Srba

© Sputnik / Boban NovovićKonferencija za medije Demokratskog fronta
Konferencija za medije Demokratskog fronta - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Tri lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević saopštili su danas javnosti da su donijeli odluku da njihove stranke idu dalje različitim putevima ka istom cilju — pomirenoj Crnoj Gori. Analitičari postavljaju pitanje ko će najviše profitirati od razlaza DF, nakon 11 godina borbe protiv režima Mila Đukanovića.
Analitičar Stefan Đukić kaže za Sputnjik da ono što smo danas vidjeli njemu više liči na dogovoreno razdruživanje DF, nego na rasturanje tog političkog saveza.
„Ono što se pokazalo na političkoj sceni u Crnoj Gori tokom 2023. godine je da više kod birača ne prolaze stare priče, mnogo toga se pomijenilo i stranke moraju da se prilagođavaju. Milo Đukanović je otišao sa političke scene, i čitav niz njegovih starih saboraca iz DPS-a, nije više na izbornim listama — Damir Šehović iz SD, Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković iz SDP.... Naravno da se priča da je uzrok razdrživanja DF prepirka oko sastavljanja izborne liste, ali što god da je razlog, mislim da je to dobro, jer se daje šansa pojedinim partijma da se izbore za naklonost, ali i biračima da mogu da iskažu kome daju podršku”.

Šansa da se iskaže politička volja Srba

„Ovo je šansa za NSD i NDP da budu autentični predstavnici političke volje Srba u Crnoj Gori i da igraju sličnu igru kao Bošnjačka stranka, samo na mnogo većem nivou i sa većom podrškom birača. Da li će im to poći za rukom, vidjećemo, jer Srbi glasaju i za Demokrate i Pokret Evropa sad“, kaže Đukić za Sputnjik.
On ističe da je najveće iskušenje pred Pokretom za promjene, jer se već dugo priča kako ima manju podršku od onoga koliko ima učešća u vlasti, kako u Skupštini, tako i u državnim organima.
„Ali ovo je i prilika za PZP da pokaže kako ima stvarnu podršku i ako uspije da ostvari cenzus i uđe u Skupštinu, i sa te pozicije djeluje autonomno, a i da se rasčsti priča kako PZP nije dobijao podršku ambasada Kvinte, jer su njima smetali NSD i DNP“, kaže Đukić.
Sagovornik Sputnjika ističe da će kratkoročnu korist od raspada DF imati Demokrate, PES i URA.
„Dugoročnu korist mogu imati sva tri konstituenta dosadašnjeg DF, jer je kod birača evidentan zamor od lidera tog fronta, dakle, šansa je da predstave nove mlade lidere koji će donijeti nešto novo, jer su neki političari na crnogorskoj sceni istrošeni“, poručuje Đukić.

Raspad DF-a dva dana pred predaju izbornih lista

Novinar Mladen Stojović za Sputnjik kaže da činjenica da je gašenje Demokratskog fronta objavljeno dva dana prije poslednjeg roka za predaju lista ukazuje da nije riječ o razlazu koji je planiran od strane svih konstituenata.

„Dakle, ako je neko planirao ovakav epilog to je onaj ko trpi manju štetu, ili eventualno ide stazom na kojoj može da profitira. Iz toga se nameće zaključak da je ovakav rasplet prije svega posledica odluke Milana Kneževića i vrha DNP-a koja je bila najavljena njegovom izjavom da DF više neće biti dom za zbrinjavanje ispodcenzusnih stranaka. Radikalno skraćivanje dosega PzP-u, međutim, bila je crta preko koje Medojević nije želio da pređe, a kako je on osnivač DF-a, sa Andrijom Mandićem i NSD-om, blok više nije mogao da opstane, bar ne pod tim brendom”, kaže Stojović.

Prema njegovom mišljenju, s obzirom da su potpisi skupljani pod firmom DF-a, za očekivati je da će zajednički nastup imati tri preostala konstituenta - NSD, DNP i Radnička partija.
„U nekoj sledećoj iteraciji, ne očekujem da će ovaj sastav biti na okupu jer su NSD i DNP partije različitog ideološkog profila, ali i, kao posledica toga, različitih strateških partnera. Nije tajna da Milan Knežević slovi za omiljenog političara zvaničnog Beograda, odnosno Aleksandra Vučića, dok Andrija Mandić i NSD imaju strateške saveznike u Miloradu Dodiku i Banjaluci, ali i konzervativnim političkim centrima i na istoku i na zapadu. To su dva suštinski različita politička koncepta i za očekivati je da u nekoj sledećoj iteraciji nastupaju samostalno, a da budu koalicioni partneri u postizbornim fazama”, komentariše Stojović za Sputnjik.
Lideri Demokratskog fronta na poslednjoj zajedničkoj konferenciji za medije - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
REGION
Trojica lidera zvanično objavili: Ovo je kraj Demokratskog fronta
Lideri DF na konferenciji za novinare u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
REGION
Medojević za Sputnjik: Demokratski front prestaje da postoji, Pokret za promjene ide sam na izbore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala