- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otvoren front Grčke i Albanije: Atina preti blokadom evropskog puta, Tirana uzvraća

© Sputnik / Pavel Onoйko / Uđi u bazu fotografijaGrčka zastava
Grčka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da se ne miri sa hapšenjem predstavnika grčke nacionalne manjine u Albaniji, podvlačeći da to uticati na pristupanje Albanije Evropskoj uniji.
Albanska policija uhapsila je, dva dana pre lokalnih izbora, Dionisisa Fredija Belerisa, kandidata za gradonačelnika grada Himara, koji je Grk po nacionalnosti, pod optužbom za kupovinu glasova.
Grčka je te optužbe nazvala neosnovanim i saopštila da „Albanija ne ide evropskim putem“.
Tirana je, sa druge strane, zatražila od Grčke da se ne meša u njena unutrašnja pitanja i sudske procese.
Micotakis je rekao da je bio prvi grčki premijer koji je posetio opštinu Himara i tamo je obećao da će Grčka uvek pomagati grčkoj nacionalnoj manjini u Albaniji.
„Savršeno jasno sam stavio do znanja albanskom premijeru (Ediju Rami) da po ovom pitanju ne prihvatamo odstupanje ni od vladavine prava ni od evropskog puta, koji zahtevaju uvažavanje prava manjina. Da kažem jasnije: Albanija treba dobro da zna da će, ako se takva politika nastavi, to uticati na naše bilateralne odnose i put Albanije ka Evropi. Neću da trpim ovakvo ponašanje prema manjini 48 sati pre izbora“, rekao je Micotakis.
On je izrazio nadu da će taj problem biti brzo rešen, navode grčki mediji.
Sa druge strane, albansko ministarstvo spoljnih poslova žestoko je reagovalo na optužbe iz Atine.
Albanski ministar Olta Džaka rekla je da je „gotovo nemoguće razumeti kako naši prijatelji imaju pravo da osporavaju sudske odluke u našoj zemlji, kada dokazi ne mogu biti jači – Fredi Beleri je uhvaćen u kriminalnoj aktivnosti protiv slobode izbora“, navode mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala