- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Vanja Grbić: Srbija bez Kosova – telo bez srca, duše i života /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Vanja Grbić
Maša Radović i Vanja Grbić - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Ne možemo da očekujemo da bilo ko u ovoj zemlji prihvati da se ono što je najsvetiji deo teritorije, kulturna, istorijska, duhovna baština oduzme od nas. Mi smo onda telo bez srca, duše i života. Sasvim je jasno da oni koji podržavaju nezavisno Kosovo žele da pokriju sopstvene zločine i nelegalni rat koji su napravili, kaže Vanja Grbić za Sputnjik.
Gostujući u emisiji „Maša i ...“ jedan od najboljih odbojkaša sa ovih prostora svih vremena Vladimir Vanja Grbić, otkriva šta ga je navelo da nakon završene igračke karijere nastavi sa usavršavanjem i odbrani doktorat, koliko motivacije nam je neophodno na dnevnom nivou u vremenu u kojem živimo, ali i kako vidi prilike na svetskoj političkoj sceni.
Na pitanje, ko je u utakmici velikih svetskih sila sa jedne, a ko sa druge strane „mreže“, Grbić kaže:
„Ono što se dešava, nažalost, isti je scenario kao što se desio i ovde, kod nas. Dva brata su se potukla. I nekako uvek je potrebna glupost mladih momaka koji se ne znaju, koji su jednostavno prosti i najobičniji, koji se tuku iz ne znam kog razloga, ni oni sami ne znaju - za ljude koji se odlično poznaju, a koji se ne podnose. Vi suštinski imate s jedne strane neonacističku vojsku koja regularno, godinama već ubija civile i civilne ciljeve, gde je poslednja kap koja je prelila čašu bila spaljenih 80 ljudi u zgradi i tako dalje, gde je ljudska nesreća ono što se koristi da bi se dobili sopstveni poeni“.
Naš sagovornik, koji je nedavno boravio na Hilandaru prokomentarisao je i vest o potencijalnom proterivanju ruskih monaha sa Svete Gore.
„Meni ovo pomalo liči na rat protiv pravoslavlja. Mislim da je to totalna glupost. Udarati na veru, religiju ili duhovnost je budalaština. Isto kao što je bio ovaj napad na Kijevsko-pečersku lavru. To je budalaština. Imam iskustvo iz mog sela, iz Kleka. Kada su došli doseljenici, bila je tu stara švabska crkva, njih petorica su skinula zvono sa crkve. Nikome nisu preživeli muški potomci. Mržnja je nešto što nije sa ovoga sveta. Treba da se volimo i poštujemo međusobno. Nama dolazi puno stvari koje su nenormalne, a koje su, nažalost, na Zapadu postale sasvim normalna stvar, a koje jednostavno ja ne mogu da prihvatim. Ne bi me čudilo da politika bude naterana da se prihvate određenih stvari, ali zaista verujem da do toga neće doći“, zaključuje Grbić.

O emisiji „Maša i...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala