- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Koze kao vatrogasci: Neobična strategija protiv požara u čileanskom gradu

CC0 / Unsplash/Ray Aucott / Koza
Koza - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
U južnom čileanskom gradu Santa Huana stanovništvo je počelo da koristi koze kao saveznike u borbi protiv izbijanja požara, nakon što je ta oblast bila teško pogođena šumskim požarima ranije ove godine.
Koze su već ranije spasile šumu Boskes de Čakaj za vreme februarskih šumskih požara, izazvanih toplotnim talasima i sušom, u kojima je stradalo na desetine ljudi, povređeno na hiljade, a skoro 440.000 hektara šuma uništeno.
Koze se odvode na ispašu na suvim pašnjacima koji okružuju šume, kako bi se kontrolisalo do koje granice požari mogu da se rašire, i da je metod od ranije u upotrebi u Portugalu i Španiji, prenosi Rojters.
Vlasnica stada koza koje se koriste za ispaše, Rosio Kruses navela je da ispaša koza može puno pomoći u suzbijanju požara na teritoriji celog Čilea.
Inženjer šumarstva na univerzitetu Konsepsion u Čileu, koji je upoznat sa tehnikom „strateške ispaše“ Fransisko Di Napoli naveo je da bi lokalne organizacije trebalo da „procene gde se ispaša može primeniti, i da se dovedu koze da pasu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala