Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Vreme je da maske padnu — hoće li Kurti da formira ZSO

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je vreme da maske padnu i da se utvrdi da li premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi ili ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.
„Mi svakog dana živimo u problemu, da li će Kurti ponovo da razbukta neki konflikt. Umesto normalizacije, imamo dalju eskalaciju. Došli smo do toga da maske moraju da se skinu — hoće li Kurti da formira ZSO ili neće“, rekao je Dačić u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink.
Ukoliko Kurti to ne želi da uradi, onda, kazao je Dačić, važi ono što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao — da se ništa nismo dogovorili, a ukoliko želi da formira ZSO, onda treba da se vidi na kojim će to osnovama biti.
„On je nelegalno smenio Upravljački tim i razmišlja o jednostranim aktima, kako da uvede gradonačelnike u kancelarije na severu, a Srbi to neće dozvoliti“, poručio je Dačić.
Podsetio je da će direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sutra razgovarati u Briselu sa Kurtijevim zamenikom, Besnikom Bisljimijem, na tehničkom nivou.
„Da vidimo šta ćemo dalje“, dodao je Dačić.
Kada je reč o predstojećem samitu Savetu Evrope, ponovio je da je Srbija duboko pogođena neprincipijelnom odlukom Komiteta ministara da se otpočne prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju.
„Kao odgovor na to smo pripremili amandman na Deklaraciju, koji govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije, kao i svih drugih članica, ali Nemačkoj se ni to nije svidelo“, ukazao je Dačić.
Dačić je, kako je preneo Kosovo onlajn, dodao da će umesto predsednika Vučića na samit Saveta Evrope ići ambasadorka Srbije pri toj organizaciji Aleksandra Đurović.
Šef evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
REGION
Priština izvadila iz fioke ključni „adut“ za - uništenje dijaloga sa Beogradom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala