- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkud i američki FBI u lovu na opasne maloletnike u Srbiji

© AP Photo / Richard VogelPripadnici FBI
Pripadnici FBI - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
To što je američki Federalni istražni biro nadležnim organima u Srbiji prijavio da je maloletnik iz Subotice na internetu istraživao kako se pravi bomba, kao i imena masovnih ubica, uobičajeni je vid međunarodne saradnje ovakvih agencija, ističu sagovornici Sputnjika.
Dečak iz Subotice je uhapšen pošto je u razgovoru sa školskim psihologom rekao da mu ja padalo na pamet da izvrši masakr ne u školi, nego u blizini vrtića. Naši organi su reagovali i zahvaljujući informacijama koje im je poslao FBI.
Dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci, dr Predrag Ćeranić, kao i član Međunarodne policijske asocijacije za borbu protiv droge Marko Nicović ističu da takva praksa nije neobična, naprotiv.
„Oblast međunarodne policijske saradnje regulisana je posebnim aktima, ugovorima, sporazuma, što neposredno, što posredstvom međunarodnih organizacija kakve su Interpol i Evropol. Ono što je danas najaktuelnije to je oblast sajber bezbednosti, odnosno bezbednosti na internetu, jer se pokazalo da je to prostor koji je vrlo pogodan za razne kriminalne radnje, a i manipulacije“, kaže Ćeranić za Sputnjik.

Kancelarije FBI u regionu

Taj prostor, po njegovom mišljenju, treba unaprediti, kako u oblasti regulative, tako i međunarodne saradnje. On podseća da FBI ima kancelariju i u BiH i u Srbiji i sarađuje sa domaćim agencijama.
„Često domaće policijske agencije obavljaju dobar deo poslova za račun FBI, a u korist neke opšte, pa i globalne bezbednosti. Razmena informacija o internet prevarama, hakerskim napadima i slično, je potrebna, jer ne mogu sve da urade iz Amerike pa je neophodna saradnja i partnerski odnos sa domaćim bezbednosnim agencijama“, napominje Ćeranić.
Uprkos tome što on ukazuje na to da nema oblasti u kojoj politika nije prisutna, ipak ističe da je u slučaju suzbijanja različitih vidova kriminala prisutna profesionalnost ljudi u agencijama koje sarađuju.
„Federalni istražni biro organizuje kurseve, nekada u SAD, a često u Budimpešti gde imaju FBI akademiju za polaznike iz balkanskih zemalja. Oni pružaju jednu vrstu edukacije i onda se ta razmena informacija i ta međunarodna pomoć pospešuje na taj način. Saradnja postoji i sa drugima. Posebno je važna u regionu, ocenio je stručnjak za bezbednost.
U nizu operativnih akcija u regionu pomoć FBI i nekih drugih agencija bila je presudna, naglašava on, posebno napominjući da postoji saradnja i sa Ruskom Federacijom, sa Turskom, ali i drugim bezbednosnim agencijama.
© Flickr / Tom LohdanSedište FBI u Vašingtonu
Sedište FBI u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Sedište FBI u Vašingtonu
Bez te saradnje, između ostalog, ne bi došlo do hapšenja ovdašnjeg narko bosa Darka Šarića, kao ni pripadnika Belivukove grupe.
Čak i u okolnostima ukrajinskog sukoba u kome su Rusija i Amerika na suprotnim stranama, kontakti njihovih bezbednosnih agencija nisu prekinuti. Tako je poseta američkog predsednika Kijevu u koji je 21. februara stigao vozom iz Poljske, mogla da bude realizovana samo zahvaljujući datim bezbednosnim garancijama Moskve.

Saradnja sa svim službama

Nicović ističe da Srbija sarađuje sa svim bezbednosnim službama u svetu i u tom pogledu nema nikakvu rezervu.
Najintenzivnija saradnja je, kako kaže, po pitanju kriminala i terorizma i u tim oblastima sve službe sveta međusobno razmenjuju podatke. On napominje da FBI kao najveća policijska agencija na svetu komunicira sa drugim državama i u 67 zemalja ima svoje filijale.
Zbog takve mreže imaju i moć i mnogi od njih dobijaju podatke za svoje potrebe, naglasio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala