- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Za sve nas tražila pomilovanje: 125 godina Desanke Maksimović | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji „Orbita kulture“ istražujemo čemu nas uči lirika čuvene pesnikinje, ali i zašto priča o rimskim imperatorima ne može da se pripoveda bez Srbije.

Šta očekuje posetioce velike izložbe u Rimu na kojoj će biti predstavljene biste 18 rimskih imperatora rođenih na terenu današnje Srbije, da li postavka koja se, pošto je obišla svet, vratila u srce drevnog carstva na svoj način potvrđuje da svi putevi zaista vode u Rim – za „Orbitu kulture“ otkriva direktor Arheološkog parka Viminacijum i inicijator izložbe i istoimenog projekta Miomir Korać.
Šta sve stane u pogled jednog srpskog nacionaliste saznajemo iz knjige istoimenog naslova, zbornika tekstova objavljivanih proteklih decenija na aktuelne društvene teme čiji je autor poznati istoričar umetnosti, nekadašnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac. Kusovac za Sputnjik otkriva zbog čega je neke od tekstova potpisivao kao „srpski nacionalista“, kakva je u svemu tome uloga njegove babe Stane koja ga je još u ranom detinjstvu pitala `znaš li čiji si ti, mali`, zbog čega je pisao pismo Bilu Klintonu i zašto se zbog svojih stavova nikada nije pokajao.
Zašto su, reagujući na stravične događaje kojima smo svedočili 3. i 4. maja, Uprava i svi članovi Društva za srpski jezik i književnost Srbije pokrenuli Inicijativu za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema, u kakvom su vezi tragedija koja nas je zadesila i dugogodišnje promovisanje negativnih vrednosti u društvu i urušavanje obrazovanja, zbog čega trenutak za reagovanje nije više pet do dvanaest nego dvanaest i pet, da li je Društvo za srpski jezik i književnost ovom inicijativom izašlo iz svog „opsega delovanja“ – za „Orbitu kulture“ objašnjavaju profesori Filološkog fakulteta - predsednik Društva Vesna Lompar i potpredsednik Slavko Petaković.
O velikom dvostrukom jubileju – 125 godina od rođenja Desanke Maksimović i 30 godina zadužbine koja nosi njeno ime, o vrednostima pesničkog sveta koji je - afirmišući najviše ljudske vrednosti i slaveći čoveka – davno za sve nas zatražio pomilovanje, o velikoj Desanki koja je uprkos duhu novog vremena sačuvana u đačkim čitankama - razgovaramo sa upravnicom Zadužbine `Desanka Maksimović` Svetlanom Šeatović.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture 12. 5. 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala