- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Problem! Svi znaju kako protiv Saše“ – slavni Nemac utučen zbog blede senke Zvereva

© AP Photo / Thibault CamusSaša Zverev
Saša Zverev - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
Aleksandar Saša Zverev jedan je teniser bio prošle, a drugi ove sezone. Zbog povrede sa Rolan Garosa, nemački teniser se dugo oporavljao, a kada se vratio nije uspevao da nastavi gde je stao, što teško pada i Borisu Bekeru. Čuveni Nemac ističe da je Saša u problemu zbog dolaska mladih igrača, iako je prošle godine bio kandidat da bude prvi na svetu.
Pad i krik Saše Zvereva u meču protiv Rafaela Nadala na Rolan Garosu bili su slika koja će dugo ostati urezana u sećanje navijača nemačkog tenisera. Krik koji se prolomio Parizom naravno pre svega bio je zbog fizičkog bola, ali i zbog bola koji mu je ukrao jedan san.
Delovalo je tada da Nemac juri ka preokretu i potencijalnoj pobedi protiv Nadala na njegovom omiljenom terenu, ali dečački snovi u sekundi su srušeni i Zverev je morao na dugu pauzu. Kada se vratio posle osam meseci na Australijan openu ispao je već u drugom kolu, ali je postojala nada da mu treba malo vremena.
To malo vremena nažalost traje još uvek jer Nemac i dalje traži svoju staru formu o čemu je govorio i Boris Beker, slavni nemački teniser.
„Mislim da je sto zdrav i ima samopouzdanje u skočni zglob i da bi fizički mogao da odigra svaki meč kada bi mogao da igra više“, rekao je Beker u podkastu „Das Gelbe vom Bal“.
Kao najveći problem kod povratka nemačkog tenisera Beker navodi činjenicu da su igrači sličnih godina kao Saša i mlađi preuzeli kormilo te generacije i da su napredovali dok se on oporavljao, zbog čega mu je sada teže da uhvati ritam.
„Tenis se menja svakih 18 meseci. To znači da uvek moraš da napreduješ u skladu sa tim. Stiče se utisak da on nije napredovao, a protivnici tačno znaju kako moraju da igraju protiv Saše 2023. godine. Problem! Gledao sam meč protiv Alkarasa, to su bila dva sveta. Pre godinu dana je pobedio Alkarasa u Parizu i bio je na putu da pobedi nepobedivog Nadala, a možda i Ruda u finalu. Saša bi postao novi broj jedan. To je prošlost, a 12 meseci kasnije, surova realnost je brutalna. To je sport. Ponovo je u formi, ali ne može da dostigne formu koju je imao pre godinu dana. Postoji mnogo razloga za to“, objasnio je Beker.
Legendarni Nemac veruje da je Zverev dovoljno samokritičan i da zna šta ne valja u njegovoj igri.
„Ono što je važno, jeste da je on uvek izuzetno samokritičan, da je iskren prema sebi i da ne krivi nesreću, vetar ili prevrelo sunce – već činjenicu da je ne igra dovoljno dobro“, objasnio je Nemac.
Beker dodaje da Zverevu sada fokus ne treba da bude na tome kako da pobedi Novaka Đokovića ili Rafaela Nadala već da nađe put do pobede nad mladim igračima koji igraju sve bolje i što je još važnije sve rasterećenije i bez pritiska.
„Fokus sada više nije na veliku trojku: Nadala, Đokovića i Federera. Saša mora da pogleda u retrovizor, a mlađi igrači ga, nažalost, malo prestižu. Mnogo smo pričali o Alkarasu, ali pominjem i Sinera, Runa i Frica. Na kraju, ali ne i najmanje važno, tu je Sebastijan Korda, koji je teško povređen u Melburnu, ali koga imam na spisku. Oni će u budućnosti igrati za Grend slemove. To je problem“, smatra Beker.
Prema njegovog mišljenju Zverev bi mogao da se ugleda na neke mlađe igrače koji su postigli više od njega, poput Alkarasa.
„Imate prozor u karijeri u kojem morate da osvojite prve Grend slemove jer takmičenje nikada ne spava. Sa Sašom se to nije desilo iz raznih razloga. Sada mora da pogleda zašto je nova generacija igrača koja se pominje toliko dobra, šta rade bolje, a šta drugačije. Da li moram da menjam ili prilagođavam svoju igru?“, objašnjava Beker.
Zaista nije lako Zverevu koji je u snažnoj generaciji koja se pojavila posle Novaka, Rafe i Rodžera bio jedan od najtalentovanijih igrača. Nažalost, Nemcu kao da se dogodio sličan scenario kao Dominiku Timu mada i dalje nije toliko potonuo kao Austrijanac.
Upravo pomenuti Fric eliminisao je Sašu na Australijan openu, ali bilo je to i očekivano jer je Nemac odigrao prvi zvanični meč posle osam meseci. Međutim, vreme je prolazilo, a on formu nije uspeovao da vrati.
Ono što Beker nije pomenuo, a svakako da je vredno pomena je i činjenica da Saša nije u problemu samo kada je reč o mlađim igračima. U drugom kolu turnira u Dohi eliminisao ga je i Endi Mari, teniser „starije garde“.
Sve navodi na to da se Zverev kao i Tim fizički oporavio, ali da je pored fizičke pripreme bila još potrebnija psihološka. Zamislite biljku koja osam meseci nije zalivena, a onda je posle toliko vremena zalijete i očekujete da procveta preko noći. Biljka kao živo biće, reagovaće na tu vodu, ali ne magičnim cvetanjem za jednu noć.
Lako je pričati o tome koliko se od Zvevera očekuje više, ali ne treba zaboraviti da se uprkos bolovima i operacijama koje su kasnije usledile morao da se bori i sa svojim mentalnim zdravljem što je bio duplo teži zadatak jer je znao da se ne oseća dobro.
Na Mastersu u Indijan Velsu krenuo je Nemac da nagoveštava da bi mogao da bude onaj stari, odigrao je odličan meč protiv Danila Medvedeva, a iako je Rus na kraju slavio, Zverev je mogao da bude zadovoljan jer je zaista podsetio na formu od pre godinu dana.
U Madridu se nije proslavio protiv Karlosa Alkarasa, ali pošto je mladi Španac igrao kao furija i definitivno više ne može da se stavlja u isti koš sa ostalim mlađim igračima, Nemac takođe nije imao potrebe previše da se razočara.
Jedan od pravih testova za Zvereva bi mogao da bude upravo Rim gde prvi meč igra protiv Davida Gofana, francuskog veterana, koji ga je u njihova dva poslednja međusobna duela pobedio.
*Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
SPORT
Stvarno je „gospodin posebni“: Murinjo na ćirilici čestitao Đokoviću
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
SPORT
Novak je otkrio recept – kako biti najbolji kada se ne osećaš tako
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
SPORT
Novak je imao „posebnu“ podršku u Rimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala