- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o sastanku Vučića i Kurtija: Neuspeh u Briselu – EU gura Beograd ka priznavanju tzv. Kosova

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je održani 2. maja u Briselu, u suštini je bio neuspešan, prokomentarisala je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU ponovo je završen bez dogovora o ključnom pitanju formiranja Zajednice srpskih opština. U suštini, to je neuspeh. Predstavnici EU ponovo su dozvolili Prištini da nastavi da sabotira svoju obavezu po pitanju formiranja ZSO. Bez odgovarajuće reakcije EU ostale su i akcije kosovskih 'vlasti' koje pogoršavaju situaciju na severu pokrajine: povećanje slučajeva zastrašivanja, napada na Srbe i njihovog privođenja od strane kosovske 'policije', povećanje prisustva specijalnih snaga, namera da se formiraju lokalni organi vlasti od etničkih Albanaca na osnovu legitimnih rezultata tzv. opštinskih izbora koji su održani 23. aprila“, saopštila je Zaharova.

S tim u vezi, ona je podsetila da se u Briselu „na rečima zalažu za teritorijalni integritet država, dok u stvarnosti promovišu otcepljenje dela teritorije od Srbije“.
„U takvoj situaciji ne može biti govora o bilo kakvoj objektivnosti ili efikasnom posredovanju. Napori EU svode se na pritisak na Beograd kako bi ga korak po korak gurali ka priznavanju 'državnosti' Kosova, pokazujući nespremnost da savladaju otpor upornih kosovskih zvaničnika“, konstatovala je Zaharova.
Kako je dodala, nesposobnost za ulogu „poštenog posrednika“ manifestuje se tokom svakog pregovaračkog procesa u koji se uključi EU.
„Članice EU stavljaju ideologiju i geopolitiku u prvi plan, pretvarajući se u oruđe SAD i NATO. Vode konfrontacionu politiku prema Rusiji, Kini i drugim samostalnim zemljama. Licemerje i dvostruki standardi su očigledni“, zaključila je Zaharova.
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
SRBIJA
Koje tačke Statuta ZSO su razbesnele Kurtija i zbog čega je srušio dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala