- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta su najveće enigme pred prelomnu političku bitku u Crnoj Gori?

© Sputnik / Boban NovovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Još četiri dana ostalo je do isteka roka do kog političke partije u Crnoj Gori moraju da predaju izborne liste za parlamentarne izbore 11. juna, ali se još precizno ne zna koga će od manjih stranaka, najjače pozvati da budu dio predizbornih koalicija.
Evidentno je da će biti četiri veće kolone u kojima su Pokret Evropa sad, sa par manjih stranaka, kolona u kojoj su Demokrate i URA, potom koalicija oko Demokratskog fronta i koalicija oko DPS-a.
Narodni pokret Pravda za sve, predao je sinoć prvi DIK-u izbornu listu za predstojeće parlamentarne izbore.
Na čelu ove liste je pravnik Vladimir Leposavić, koji je bio ministar pravde u vladi Zdravka Krivokapića, pa je smijenjen zbog izjave o Srebrenici.
Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković biće nosilac liste te partije na vanrednim parlamentarnim izborima, 11. juna.

Šta će SNP i SDP?

Analitičar Predrag Drecun ističe da je sigurno da će URA i Demokrate ići u koaliciju i da će postići dogovor sa još nekoliko manjih stranaka, poput one “Biram Bar, biram Crnu Goru”, koja je na predjsničkim izborima podržala Jakova Milatovića.

“Veliko je pitanje šta će biti sa SNP, jer oni sami ne mogu, između velikih blokova, napraviti neki rezultat, a nemaju koalicionog kapaciteta koliko smatraju da imaju, niko im više neće dati toliko mandata kao što su dobili 30. avgusta 2020. godine. Što se tiče SDP to je partija u kojoj su podijeljena mišljenja, da li da idu sa DPS ili da naprave otklon od te partije. Ukoliko po ovom pitanju bude preglasavanja u SDP, lako može doći do cijepanja stranke. Uostalom disonantnih tonova je bilo i pred predsjedničke izbore, kada je dio partije diskreditovao njihovu kandidatkinju Draginju Stanković, koja je dala ostavku na članstvo u partiji.”, kaže Drecun za Sputnjik.

Sa kim će Milovi?

Naš sagovornik vjeruje da će DPS u koaliciju sa SD i LP, ali da se još ne zna kako će na izbore Bošnjačka stranka, možda samostalno, jer i kod njih su počela pregrupisavanja, pa će poslije izbora tražiti da pristupe nekoj koaliciji.
“DF siguno neće u široku koaliciju kao što je bila 30. avgusta 2020. godine, možda će samo Radnička partija sa njima, pa se postavlja pitanje kako će na izbore Prava i Slobodna Crna Gora. Prema mojim informacijama, Ujedinjena Crna Gora pregovara sa Evropom sad o koaliciji. Evropa sad, koja je favorit parlamentarnih izbora, možda će pozvati neke manje lokalne građanske stranke na saradnju”, poručuje Drecun za Sputnjik.

Koga će DF pozvati u koaliciju?

Novinar Mladen Stojović kaže za Sputnjik da javnost željno iščekuje listu Demokratskog fronta zbog najave lidera DNP Milana Kneževića da ovaj blok više neće biti “dom za zbrinjavanje ispodcenzusnih stranaka”.
“Očekuje se da na listi uz NSD i DNP bude još samo Radnička partija kao lojalni član bloka i Pokret sa promjene sa smanjenom kvotom. Najavljeni su i neki nezavisni intelektualci, ali ne profila Zdravka Krivokapića u smislu soliranja i promjene političkih stavova nakon ulaska u parlament. Usudio bih se reći da je za DF poželjan Nebojša Medojević, ali ne i visoki funkcioneri PzP-a koji su formirali samostalni klub poslanika. Ovo je moja lična projekcija”.
Ne bi bilo iznenađenje, ističe naš sagovornik, da se PzP nađe na listi sa Pokretom URA i Demokratama. Zbog insistiranja na antikolonijalnoj politici Crne Gore, posebno kritici izleta Dritana Abazovića sa glasanjem za članstvo Kosova u SE, Miodrag Lekić i njegov Demos vjerovatno neće biti u koaliciji sa Demokratama koji do sada nisu ispoljili nikakvu kritičnost prema fakturo "Eksobar".
“To što je Lekić bio na proslavi slave Nove srpske demokratije potvrda je njegovih dobrih odnosa sa Andrijom Mandićem, ali bih isključio mogućnost da se vrati u savez koji je nekada predvodio. Enigma je kojim će putem SNP, s obzirom da ni u tzv. centrističkom bloku ni u DF-u većina nije raspoložena da ide u koaliciju sa ovom strankom. Slična je situacija i sa Ujedinjenom Crnom Gorom”, ističe novinar.
Novoformirani Pokret Pravda za sve bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića je već prijavio listu tako da je tu jedina dilema da li ovaj subjekat ima koalicioni kapacitet koji vodi ka DF kao srodnijoj ideološkoj opciji, ili Evropi sad kao opciji srodnijeg porijekla - mislim na veze sa tzv ekspertskom vladom Zdravka Krivokapića.”, poručuuje Stojović za Sputnjik.

Nema odlaganja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun ove godine dan nakon što je, pozivajući se na Ustav, donio ukaz o raspuštanju aktuelnog saziva Skupštine.
Đukanović je donio odluku nakon što aktuelna skupštinska većina, nije uspjela da formira novu niti da rekonstruiše postojeću Vladu Dritana Abazovića, kojoj je avgusta prošle godine izglasano nepovjerenje.
Dio većine u Skupštini, prvenstveno URA i SNP, pominjali su mogućnost da se poništi Đukanovićev ukaz i da bude odloženi izbori.
Ustavni sud sjutra bi trebalo da razmatra inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmijenjenog Zakona o predsjedniku.
Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić kazala je danas za Radio Crne Gore da je izvjesno da će parlamentarni izbori biti održani 11. juna i da nema mogućnost da budu odloženi.
Milorad Dodik i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
REGION
Dodik u Podgorici: Ne dozvolite da vam budućnost kroji neki Eskobar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala