- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: EU planira da položi internet kabl po dnu Crnog mora kako bi smanjila zavisnost od Rusije

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Evropska unija planira da položi podvodni internet kabl po dnu Crnog mora kako bi unapredila konekciju sa Gruzijom i smanjila zavisnost regiona od kopnenih optičkih linija koje prolaze kroz Rusiju, piše izdanje „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokumenta Evropske komisije.
Prema saopštenju, kabl vredan 45 miliona evra i dužine 1.100 kilometara „povezaće zemlje članice EU sa Kavkazom preko međunarodnih voda Crnog mora“.
Izdanje takođe navodi da su EU i Gruzija definisale potrebu polaganja takvog kabla 2021. godine, ali je ukrajinski sukob dao projektu dodatan impuls. Istovremeno, pitanja koja se tiču rokova realizacije i izvodljivosti projekta još uvek su otvorena.
Na osnovu izvora izdanja, mogućnost polaganja kabla preko Crnog mora takođe proučava kompanija „Vodafon“. Projekat pod nazivom „Kardesa“ povezaće Ukrajinu sa Bugarskom, Turskom i Gruzijom, a zatim će se nastaviti pod zemljom, povezujući se sa Jermenijom, Kazahstanom i dalje sa Azijom.
EU takođe planira da postavi poseban električni kabl po dnu Crnog mora u okviru programa „Global Gejtvej“, koji će povezati Mađarsku i Rumuniju sa Gruzijom i Azerbejdžanom kako bi se povećala „bezbednost isporuka“ bloka.
Parlamentarna skupština EU - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
RUSIJA
„Blumberg“: Zapad razmatra zabranu tranzita robe preko Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala