- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Odluke Međunarodnog krivičnog suda su skandalozne; Zapad je taj koji krši međunarodno pravo

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) su skandalozne i politički angažovane, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Upečatljiv primer ‘poretka, zasnovanog na pravilima’ je organ kao što je Međunarodni krivični sud. Ovaj, zapravo, pseudo-sud, koji je postao poslušno oruđe u rukama Anglosaksonaca, nastavlja da demonstrira političku angažovanost, neefikasnost, neprofesionalizam. Njegova povezanost sa regionalnim temama nikada nije doprinosila političkom rešavanju sukoba, već ih je samo produbljivala“, ocenio je diplomata, govoreći na XI Peterburškom međunarodno ekonomskom forumu.

On je istakao da ova struktura danas „donosi nove skandalozne odluke, uključujući jednostrano proširenje nadležnosti, kršeći međunarodno pravo ignorisanjem imuniteta državnih zvaničnika“.
Ministar smatra da je sastavni deo ‘poretka, zasnovanog na pravilima’ to što zapadne države široko primenjuju nelegitimna jednostrana ograničenja. To je grubo kršenje duha i slova Povelje UN, zaključuje Lavrov, dodajući da su sankcije isključivo prerogativ Saveta bezbednosti UN.

„Rusija se dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava, čiji ključni izvor ostaje Povelja UN, kao i za jačanje pravnih, demokratskih načela međudržavne zajednice. U tom cilju, nastavićemo da doprinosimo jačanju centralne, koordinirajuće uloge svetske Organizacije u globalnim poslovima “, kazao je diplomata.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.
Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin izjavio je da će IK uskoro objaviti poternice za sudijama Međunarodnog krivičnog suda koje su izdale nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.
Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

Zapad krivi Rusiju za kršenje međunarodnog prava, a sam ga je pogazio

Diplomata je takođe istakao da Zapad cinično pokušava da okrivi Rusiju za kršenje međunarodnog prava, iako ga je sam pogazio u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

„Danas, prebacivanjem problema sa bolesne glave na zdravu, zapadne države cinično pokušavaju da optuže Rusiju za kršenje međunarodnog prava. Onog istog međunarodnog prava koje su i same pogazile u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, pokrenuvši protiv njih agresivne ratove. Pokušali su to da ponove i u Siriji“, izjavio je Lavrov.

On je podsetio da su zapadnjaci „pogazili i drugi osnovni princip Povelje svetske organizacije – nemešanje u unutrašnja pitanja“.
„Prisetimo se režiranog trećeg izbornog kruga u Ukrajini 2004. godine, ‘obojenih revolucija’ u Gruziji, Kirgiziji. U tom nizu je i otvorena podrška krvavom državnom prevratu u Kijevu u februaru 2014. godine. Tu su takođe i uporni pokušaji da se ponovi nasilničko preuzimanje vlasti u Belorusiji 2020. godine“, podsetio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, delujući u stilu najgorih kolonijalnih tradicija, zapadne elite pokušavaju da podele svet na „demokratije“ i „autoritarne režime“.
„Suština ‘sindroma ekskluzivnosti’ postala je otvoreno rasistička izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da je ‘Evropa – rajska bašta, a ostatak sveta džungla’“, naglasio je Lavrov.
Diplomata je takođe podsetio da se specijalna operacija Rusije u Ukrajini sprovodi u skladu sa članom 51 Povelje UN, koji predviđa pravo na individualnu i kolektivnu samoodbranu, o čemu je Moskva blagovremeno obavestila Savet bezbednosti UN.
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
RUSIJA
Rusija u UN: Međunarodni krivični sud za nas ne postoji, nestao je sa mape
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala