- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jegulja mafija: Uhapšena kriminalna grupa koja je švercovala ugroženu vrstu

CC0 / Pixabay/Willfried Wende / Evropska jegulja
Evropska jegulja - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Policija u Španiji i Francuskoj uhapsila je 27 osoba i zaplenila 1,5 tona živih beba jegulja, kao i robu vrednu više od dva miliona evra, nakon što je razbila bandu koja se bavila uzgojem ugroženih vrsta riba i njihovim krijumčarenjem.
Policajci su prilikom hapšenja pronašli tone smrznutih beba jegulja, zvanih vilenjaci, koje su cenjene kao delikates u Španiji i delovima Azije, a koje nisu bile podvrgnute nikakvoj proveri bezbednosti hrane i nisu bile prikladne za ljudsku ishranu, prenosi Gardijan.
Obzirom da se ta vrsta jegulja na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode, njen izvoz je strogo zabranjen izvan EU.
Međutim, poslednjih godina bebe jegulje privukle su pažnju mnogih kriminalnih grupa koje krijumčare ribu iz Evrope u Aziju, gde mogu da dostignu vrednost i do 5.000 evra po kilogramu.
Istraga u vezi krijumčarenja jegulja trajala je od 2021, godine, a u njoj su učestvovali španska civilna Garda, francuska Žandarmerija, Evropol i Evropski ured za borbu protiv prevara (Olaf).
Otkriveno je da je sedište kriminalne grupe na severu Španije i u južnoj Francuskoj i da su je uglavnom činili ribari, kao i poslovni menadžeri i veletrgovci.
Oni su snabdevali građane kineskog porekla i imali su tajna mrestilišta u delovima Pariza i Antverpena odakle su organizovali putovanja u Aziju.
Policajci su otkrili da je 14 tona mladih jegulja i 31 tona odraslih jegulja, vrednih više od 6,7 miliona evra na legalnom tržištu.
Racijom je pretreseno više od 30 kuća, poslovnih i tajnih mrestilišta u Španiji, Francuskoj, Belgiji i Poljskoj, a kako je saopštila civilna garda jegulje su prebačene na riblje farme u severnoj španskoj regiji Navara i biće puštene u divljinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala