- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Susret Dodika i Putina – velika svetska promocija samostalnosti i neutralnosti Srpske

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu.
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Susret Milorada Dodika i Vladimira Putina u Moskvi, najavljen za 23. maj, promocija je demokratskog kapaciteta i suvereniteta Republike Srpske Poseta je nastavak dogovora oko realizacije gasnih projekata u RS i drugim ekonomskim projektima, geopolitičkoj situaciji na Balkanu i u tom kontekstu podršci Ruske Federacije Dejtonskom sporazumu.
Prema rečima predsednika Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenada Stevandića, poseta će predstavljati i promociju neutralnosti Republike Srpske. On podseća da je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović nedavno posetila Vašington i Kubu.
„Trudili smo se da ne odbijemo ni jedan sastanak u zemljama EU ili na nekom drugom kontinentu, bez obzira što nekada nemamo podudarna ili ista mišljenja. Jako je bitno da Republika Srpska pokaže svoju samostalnost i neutralnost“, navodi Stevandić.

Zahvaljujući Srpskoj, BiH je neutralna u svetskom sukobu

Tradicionalne rusko-srpske veze mnogo su starije od sukoba u Ukrajini, a sadašnja generacija političara u Republici Srpskoj nije pozvana da te veze prekida, dodaje Stevandić.
Iako su bosanskohercegovački funkcioneri spremni da, bez konsultacija sa zvaničnom Banjalukom dižu ruku u raznim međunarodnim institucijama protiv Rusije, zvanična Moskva, zahvaljujući Republici Srpskoj nije stavila BiH na spisak neprijateljskih država, dodaje naš sagovornik.
„Naše je da objasnimo geopolitički koncept i da svoju neutralnost zasnivamo na tome da nismo dovoljno veliki da odlučujemo u bilo kakvim sukobima, ali i da nismo ni toliko mali da neko može da nas drži kao lutke na koncu i upotrebljava u svojim okršajima i sukobima, a evidentno je da je nekome jako stalo da dobije pristanak i Srbije i Republike Srpske da se u novoj geopolitičkoj bici i podeli sveta nađemo na strani koja je protiv Rusije, što nije u skladu sa našim političkim opredeljenjima i rezolucijama Narodne skupštine o neutralnosti i nije u skladu sa istorijskim i tradicionalnim vezama“, kaže Stevandić.

Rusija i Srbija jedine na strani RS

Svet se menja, svedoci smo istorijskih i tektonskih geopolitičkih promena, a Republika Srpska mora da traži prijatelje i saveznike, s obzirom na sudbinu koju joj je namenio deo međunarodne zajednice – da bude ragrađena, ističe savetnica predsednika Republike Srpske za spoljne poslove Ana Trišić-Babić. Takve namere se, prema njenim rečima ogledaju kroz aktivnosti OHR i stranih članova Ustavnog suda BiH.
Zato, kako kaže, kanali komunikacije moraju da ostanu otvoreni – to je, na kraju krajeva i zadatak diplomatije.
„Republika Srpska se suočava sa višedecenijskim kršenjem Dejtonskog mirovnog Sporazuma i Ustava BiH i Republike Srpske. Mnogi akteri su radili na ovom neprijateljskom činu. Borbi Republike Srpske na očuvanju kompetencija dobijenih ovim najvišim aktima, samo su Srbija i Ruska Federacija pružale konstantnu i javno neupitnu podršku“, objašnjava Trišić-Babić.
Prema njenim rečima, za Republiku Srpsku važna su i ekonomska pitanja.
„U vreme opšte, globalne krize, dobro je razgovarati o temama koje mogu sačuvati radna mesta, otvoriti nova, zaustaviti odlazak stanovništva, kao i privući nove investicije, a za šta su potrebni energenti. To je obaveza i odgovornost svake ozbiljne političke strukture. A to što njegova poseta nije po volji kolektivnom Zapadu, pa nije ni Dodiku mnogo šta po volji u vezi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma pa pokušava da nađe najbolje rešenje kako bi sačuvao mir u BiH, od stalnih nasrtaja bošnjačkih lidera iz političkog Sarajeva i njihovih napada na suverenitet Republike Srpske i srpski narod“, ističe Trišić-Babić.
Visoki funkcioner SNSD-a Sanja Vulić, pak, smatra da je Dodikova poseta Moskvi značajna, ne samo zbog podrške bratskom narodu, već i zbog činjenice da Republika Srpska uvek stoji na strani pravičnosti i pravde.
„Ono što je bitno je da će predsednik Dodik imati priliku da lično upozna predsednika Putina sa stavovima Republike Srpske o tzv. sankcijama od strane dela političkog Sarajeva: naš stav je tu vrlo jasan i bez obzira što je predsednik Putin sa tim upoznat, kako preko ambasadora i svojih saradnika, biće jako važno da o tome lično porazgovara i sa predsednikom Dodikom“, smatra Vulićeva.
Kako je Dodik najavio, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom srešće se 23. maja u Moskvi i razgovaraće o važnim ekonomskim projektima, kao i o važnim geopolitičkim pitanjima.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da će Dodik i Putin razgovarati o nastavku i razvijanju ekonomske saradnje, o Dejtonskom sporazumu i pritiscima na Republiku Srpsku.
U zavisnosti od protokola posete Rusiji, Dodik bi trebalo da Putinu uruči Orden Republike Srpske na ogrlici kojim ga je početkom ove godine odlikovao uoči obeležavanja Dana Republike - 9. januara, prenose mediji.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
REGION
O čemu će razgovarati Dodik i Putin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala