- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska mornarica dobila raketnu korvetu „merkur“

© defendingrussia.ruKorveta „Bojki“
Korveta „Bojki“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Ruska mornarica je dobila najnoviju raketnu korvetu „merkur“ koju joj je isporučilo brodogradilište „Severni verf“ iz Sankt Peterburga, saopštili su u ruskom brodogradilištu.
„Predsednik komisije za prijem brodova kapetan Viktor Ivanov je potpisao akt o državnim ispitivanjima korvete ‘Merkur’ projekta 20380. Nakon što bude utvrđen akt o prijemu, glavni komandant ruske Ratne mornarice Nikolaj Evmenov će odrediti datum podizanja vojne zastave na korveti“, navodi se u saopštenju.
Komanda korvete i mornari su završili obuku i proveru sistema na brodu, kompleksa naoružanja i specijalnih sredstava, sproveli su reviziju i pripremili „Merkur“.
Evmenov je u oktobru 2021. godine korveti projekta 20380 dao ime „Merkur“, kao simbol hrabrosti i veštine ruskih mornara.
Moderan „Merkur“ je peta korveta koja je izgrađena u brodogradilištu „Severni verf“ koju je projektovala kompanija „Almaz“. Prethodne četiri korvete „Stereguši“, „Soobraziteljni“ „Stojki“ i „Bojki“ se nalaze u Baltičkoj floti.
Višenamenske korvete projekta 20380 je namenjena za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica i brodova, obezbeđivanje desanta, kao i rešavanje različitih zadataka u morskoj zoni. Na brodovima se nalaze artiljerijski, protivraketni, protivbrodski, hidroakustički i radiolokacioni kompleksi, hangar za helikopter Ka-27. Osnovno udarno oružje korveta projekta 20380 je protivbrodski raketni kompleks „uran“.
Teška nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov u bazi Severne flote Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
RUSIJA
Raketna krstarica „Admiral Nahimov“ vraća se u borbeni sastav ruske mornarice 2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala