Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština daje pun gas: Izumeli „pravni“ alat za otimanje svega srpskog – udaraju i na svetinje

© AP Photo / Visar KryeziuPristalice političke stranke Samoopredeljenje
Pristalice političke stranke Samoopredeljenje - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Odlukom o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije, Priština sebi pravi pravni alat da legalizuje progon Srba tako što otimaju imovinu. Ima indikacija da rade na tome da ovaj zakon iskoriste i za oduzimanje imovine SPC štpo ogodinama planiraju. Užurbano rade na svemu što je trebalo da radi ZSO, kaže Perko Matović.
Vlada Prištine donela je odluku da legalizuje odluke o eksproprijaciji zemljišta na severu KiM, na šta je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković porukom da Aljbin Kurti ne haje za smirivanje tenzija i dijalog, već novim institucionalnim pritiscima i pretnjama želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.
SRBIJA
Priština usvojila odluku o otimanju imovine Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku
Srpska lista smatra da Kurti želi da nastavi sa represijom nad Srbima i da ne želi mir na terenu. Vlasnici zemlje su u nekoliko navrata protestvovali, a spremili su i tužbu.

Legalizovan progon Srba

Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku objašnjava koje su zapravo namere Prištine.
Matović se plaši da je ovaj zakon uvertira u zakon koji će u futuru obespraviti SPC na Kosovu i Metohiji, posebno što nema naznaka da će ZSO, koja bi trebala da se bavi ovim pitanjima, biti formirana.
„Po Briselskom sporazumu, ovakve stvari bi na severu, odnosno u svim srpskim opštinama, rešavale članice ZSO, na svom nivou, ili bi bar imale neki udeo u donošenju odluka,“ precizira Matović.

Uzurpirati sve pre ZSO

Međutim, dodaje naš sagovornik, vidljivo je da Priština hoće da sva ta bitna pitanja reši u svoju korist pre nego što se uspostavi bilo kakav oblik srpske zajednice na KiM, kako bi ta zajednica bila samo ljuštura.
„Oni upravo to sada rade kako ne bi imalo nikakvog smisla kasnije i formirati ZSO. Da sve ono što bi bilo ključno u ZSO, pod koju ne potpada samo ovaj zakon neko i mnogi drugi, oni hoće da reše kako bi to pitanje posle, na nivou srpskih opština bilo besmisleno,“ uveren je naš sagovornik.
U Prištini su tokom prošle i ove godine doneli više odluka o eksproprijaciji zemljišta u privatnom i društvenom vlasništvu na severu Kosova. Na nekim parcelama već su izgradili baze za potrebe specijalne policije. Nakon protesta vlasnika imanja, formalno je održana i rasprava, a nezadovoljstvo izraženo tokom javnih diskusija u Leposaviću i Zubinom Potoku, nije promenilo odluku vlade. Naprotiv.
Kfor na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SRBIJA
Novi manevar Kurtija da legalizuje otimačinu srpske imovine i – protera Srbe
Odluka obuhvata katastarske zone Šaljska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok.

Srbi neće baze na severu

Reč je o 13 parcela koje su u privatnoj svojini i šest parcela u društvenoj svojini. Njihovi vlasnici i meštani sela, Dren i zaseoka Zaselje, Mekiniće i Kratina protestuju jer se ne slažu sa odlukama vlade iz Prištine da se njihova zemlja otme, kako kažu, zarad izgradnje nekakvog objekta od javnog interesa.
U Gornjem Jasenoviku, iznad Gazivoda, izgrađena je najveća baza za pripadnike specijalne jedinice policije na severu. Prema tvrdnjama iz Prištine, za sada ih na severu Kosova ima sedam.
Rezultati ispitivanja javnog mnjenja kod Srba na severu po pitanju izgradnje baza specijalnih jedinica policije, pokazuje da ih 36 odsto vidi kao bezbednosnu pretnju Srbima, 34 odsto ne podržava gradnju, a 26 odsto smatra da je to demonstracija moći i dominacije.
SRBIJA
Petković: Kurti po ko zna koji put pokazao da želi sukobe i rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala