- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dragutinović za Sputnjik: Kazne su nanele veliku štetu – nadam se da su neke lekcije naučene

© Foto : KK PartizanKošarkaši Partizana
Košarkaši Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Član čuvene generacije Partizana iz 1992. godine Vladimir Dragutinović zna kako se u crno-belim bojama osvaja Evroliga, nadao se da će se ove sezone videti reprizu, ali se to nije dogodilo. Real Madrid je eliminisao Partizan, a Dragutinović za Sputnjik komentariše sva dešavanja.
Zanimljivo, Dragutinoviću je pre 30 godina trener u Partizanu bio upravo Željko Obradović, kao što je i sadašnjim igračima crno-belih.
Sagovornik Sputnjika ističe da su u majstorici zapravo gledane dve utakmice, dva različita poluvremena.
„Bile su dve utakmice praktično u ovoj petoj. Partizan je u prvom poluvremenu odigrao knjiški, po knjigama, po nacrtima, po planovima, hrabro, agresivno. Šta se desilo u drugom poluvremenu - ne znam. Da li je možda strah od pobede, uglavnom nije Real odigrao da je nešto taktički iznenadio. Pojavili su se ti igrači koji su pred kraj karijere, Ćaćo Rodrigez je postigao desetak mnogo lakih poena, što je nedopustivo. Sve je to dovelo do pada samopouzdanja, imali su neke otvorene pozicije, i Papapetru i Zek, promašili su neke lagane šuteve. Real je sve ubacio. Čak su i dva promašaja Reala upala Fernandesu u ruke. Partizan je nekako sam dao pobedu“, rekao je Dragutinović za Sputnjik.
Dragutinović je igrao na najvišem nivou, dugo je u košarci, ali i sam pitanje da li se seća luđe košarkaške serije.
„Bila je dugačka serija. Cela je bila onako jako čudna. Sve što se izdešavalo... U nekim propisima i pravilima Evrolige verovatno su te kazne pravedne, ali kada se gleda košarka, kazne su daleko više oštetile Partizan nego Real. Tu je propušten momentum. Čak je Partizan i oslabljen odigrao na jednu loptu u Areni obe utakmice“, podseća bivši košarkaš Partizana.
A, šta bi bilo da je Kevin Panter mogao da igra obe utakmice u Beogradu? Da nije bilo tuče u drugoj utakmici i suspenzije od dve utakmice?
„Panter je mnogo važniji Partizanu od bilo kog igrača Reala Realu. A on je veliki klub, ima fantastičnih 15 igrača. Dvojica igrača koji su dobili utakmice u Beogradu, Gos i Hanga, skoro da nisu igrali u majstorici. Pojavio se Ćaćo i Ljulj. Oni imaju samopouzdanje i iskustvo. Real je veliki klub, sve to ima svoje. Šteta, bila je velika šansa, nadam se da su se neke lekcije naučile. Ali, da se vratimo na početak, Partizan je u seriji od dve sedmice zaista bio totalni autsajder. Ovo što su odigrali, od pet utakmica četiri su bile na jednu loptu. Zaista Partizanu košarkaški nema šta da se zameri. Fantastična igra i veliki uspeh. Nedostajalo je malo sreće i koncentracije“, konstatuje nekadašnji osvajač Evrolige.
Dragutinović ističe da se nadao reprizi 1992. godine. Inače, u finalu te godine Partizan je nadigrao Huventud u finalu, a prilikom odlučujuće trojke Aleksandra Đorđevića Dragutinović je bio i sam na parketu.
„Ko se nije nadao reprizi, pobogu, mislio sam, posebno posle druge utakmice kada je Partizan nadigrao Real da može da se ponovi. Igrao je Partizan dobro, ne dobro nego na jednu loptu sa ovakvim Realom, to mogu samo najbolje ekipe. Propuštena je šansa. I ne samo zbog stvari u košarci, nego i nažalost zbog stvari van košarke, posebno u četvrtoj utakmici. Nažalost je sve to tako. Sledeća sezona je tu blizu“, razmišlja Dragutinović unapred.
Dragutinović je nedavno radio u mlađim kategorijama crno-belih, a sada želi da će seniorski sastav da zadrži gro i nukleus ekipe.
„Nadam se da će gro ekipe da ostane uz jednog ili dva pojačanja. Nadam se da će i Balša Koprivica da se vrati posle svih pehova koji su ga zadesili, kao i Aleksa Avramović. Opet je povredio tu ruku, šta da radimo, sve je to deo sporta. Partizanu i jedan igrač puno znači u ovom kratkom rosteru“.
Sada, kada se sve pogleda unazad, čini se da je Serhio Ljulj rešio seriju onim oštrim faulom nad Panterom posle čega je nastao pravi haos.
Da li može da se kaže da su Ljulj, a kasnije i tuča rešili ovu seriju zbog kazni i svega što je usledilo.
„Apsolutno, kao što smo rekli. Kazne Evrolige posle svega, zbog prava i propisa, ali gledajući košarkaški, puno više su štete naneli Partizanu - i Real je to iskoristio. A imao je i sreće. Real je bio ogroman favorit pred početak serije, a odigrati pet utakmica sa ovakvim Realom je veliki uspeh. Čak i sam ulazak u osam najboljih je veliki uspeh“, zaključio je Dragutinović.
Ovoga puta nije bilo reprize 1992. godine kada je Partizan osvojio Evroligu, ali ni reprize 2010. godine kada je Partizan poslednji put otišao na Fajnal for.
Sada crno-beli treba da se izbore za šansu da sledeće sezone ponovo budu u elitnom društvu.
Matijas Lesor sa navijačima nakon utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SPORT
Igrače Partizana u Beogradu dočekala pesma: Lesor se slomio i zaplakao pred „Grobarima“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala