- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruskinja koja je utišala Rim

© AP Photo / Michel EulerRuska teniserka Anastasja Pavljučenkova proslavlja plasman u finale Rolan Garosa
Ruska teniserka Anastasja Pavljučenkova proslavlja plasman u finale Rolan Garosa - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Anastasja Pavljčenkova, ruska teniserka, plasirala se u drugo kolo Mastersa u Rimu posle fantastične pobede nad domaćom teniserkom Sarom Erani rezultatom 6:1, 6:1. Ruskinja koja je 506. teniserka na VTA listi za samo sat vremena i tri minuta eliminisala je 78. na svetu i to upisavši 40 vinera.
Rekao je Novak Đoković da su mečevi protiv ruskih tenisera u Rimu ravni borbi u areni sa lavovima, zbog navijača koji domaće predstavnike bodre na neverovatno stravtsven način. Morala je u to da se uveri i Anastasja Pavljučenkova, ali ne samo da se uverila već je uspela da pobedi i lavove i Italijanku Saru Erani.
Jasno je da 508. pozicija koju zauzima na VTA listi nije pravi odraz njenog tenisera koji je tokom karijere doveo i do prvih 20 na listi, ali je Italijanka svakako bila veći favorit, međutim samo do početka meča. Ruskinja je na samom startu napravila brejk i lako ga potvrdila.
Do kraja seta još dva puta je oduzela servis protivnici, a u identičnom ritmu nastavila je u drugom setu. Pavljučenkova nije dopustila nijednu brejk loptu, a posebno je bila imspresivna činjenica da je napravila 40 vinera. Dakle, koliko god Erani nije igrala dobro, na drugoj strani je ruska tenisera briljirala i teško bi joj parirala i daleko bolje rangirana protivnica.
Međutim, nema Ruskinja sreće jer i previše bolja protivnica stiže već u drugom kolu, a onaje iGa Švjontek, najbolja teniserka sveta. Koliko god da je dobro odigrala protiv Italijanke dobro je poznato koliko je Poljakinja moćna i jasno je da će biti apsolutni favorit.
Da je ovo Pavljučenkova iz mlađih dana možda bi joj se davale veće šanse. Ruskinja je mnogo obećavala kada se pojavila na juniorskim turnirima, a posebno oduševljenje izazvala je osvajanjem juniorskog Australijan opena i US Opena.
Sa 20 godina imala je jedan od najboljih perioda u karijeri. Te 2011. Godine po prvi put je ušla u top dvadeset teniserki sveta i tada osvojila titulu u Montereju i to pobedivši u finalu srpsku teniserku Jelenu Janković. Iste godine osvojila je i trofej u dublu.
U narednim sezonama osvajala je po jednu ili dve titule, ali na većim takmičenjima nije uspevala da se probije što je održavalo u prvih četrdeset na listi.
Ruskinja je ostala u senci novih teniserki u naletu, ali je 2021. Godine dokazala zbig čega je važila za talenta. Odigrala je prvo finale Grend slema na Rolan Garosu u kom je poražena od Barbare Krejičkove, ali je upisala i dve pobede nad top deset teniserkama (Pliškova, Sabalenka).
Pavljučenkova je 2021. apsolutno zablistala na Olimpijskim igrama gde je najpre igrala odlično u singl, ali je eliminisana u četvrtfinalu. Pored singla međutim igrala je i u miks dublu, a onda i Andrej Rubljov stigli su do finala gde su pobedili ruski par Elena Vesnina/Aslan Karacev i tako stigli do zlatne medelje za Rusiju.
Iste godine Pavljučenkova je imala malo je reći bizaran problem. Ruska teniserka igrala je turnir i Montrealu posle čega se uputila da igra u Sinsinatiju, međutim nije joj stigla viza i učešće na turniru je propalo.
Nije tada Pavljučenkova previše marila zbog toga jer je fokus bio usmeren ka Bili Džin King reprezentaciji Rusije sa kojom je posle 2008. godine osvojila prvu titulu.
Od početka godine ruska teniserka nije beležila značajnije rezultate, ali se oni od nje tek mogu očekivati jer joj je omiljena podloga šljaka. Sa žrebom nije imala sreće, ali je bar u prvom kolu pokazala da igra odlično, pa ako ne bude prilike za trećim kolom u Rimu može da bude na nekom drugom mestu.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Novak Đoković i Lorenco Sonego posle polufinala Mastersa u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SPORT
Novak pričao Italijanima o „borbi sa lavovima“ i poručio rivalima: „Još sam gladan“
Novak Đoković na Mastersu u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
SPORT
Svi putevi vode u Rim
Bili Džin King kup reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
SPORT
Sreća je pogledala Srpkinje – još jedna šansa za plasman u elitu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala