- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici pored višecevnog bacača raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Stoltenberg: Ne treba potcenjivati snagu Rusije; Češka šalje Kijevu sisteme Kub

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 441. dan. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk i na drugim delovima fronta. Ukrajinske snage granatiraju Donjeck i Gorlovku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 10.05.2023
Kijev traži od Zapada hiljade udarnih dronova
Ukrajini je potrebno još najmanje 3.000 dronova za uništavanje ruske infrastrukture, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
„Koliko dronova treba da upotrebimo i dobijemo kako bismo uništili svu (rusku) infrastrukturu duž linije fronta? Hiljadu, dve, tri hiljade dronova različitih modifikacija. Dron je ključni elemenat rata“, rekao je Podoljak za televiziju „Rada“.
Kako je precizirao, Ukrajinu interesuju objekti koji se nalaze u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
21:56 10.05.2023
Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, smatra da će u evropskim zemljama početi rat velikih razmera ako se obustave isporuke oružja Ukrajini.
„Ako prestanu isporuke oružja Ukrajini, počeće rat u drugim zemljama. Broj terorističkih napada u Evropi će se značajno povećati. U Evropi nećemo sedeti u restoranima i mirno jesti kroasane“, rekao je Podoljak televiziji Rada.
Šef spoljnopolitičke službe Evropske unije Žozep Borelj založio se ranije za nastavak pružanja podrške Zapada Ukrajini, jer bi, prema njegovom mišljenju, Kijev bez nje morao da se preda u roku od nekoliko dana.
21:50 10.05.2023
Ministarstvo pravde SAD je prošle godine optužilo ruskog biznismena Konstantina Malofejeva za kršenje sankcija uvedenih Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Pored toga, navodno, Malofejev je finansirao Ruse "koji promovišu separatističke snage na Krimu".
Garland je tada najavio zaplenu miliona dolara sa računa ruskog oligarha.
U februaru ove godine, američki državni tužilac je odobrio da taj novac bude upotrebljen za pomoć Ukrajini.
20:58 10.05.2023
Serija moćnih eksplozija odjeknula je u Černigovskoj oblasti. Prema preliminarnim informacijama, mete su objekti Oružanih snaga Ukrajine.
Eksplozije se čuju i u Hersonu.
20:30 10.05.2023
U Samari je privedena Ukrajinka koja je učestvovala u pripremi terorističkog napada na Međunarodnom antifašističkom festivalu, saopštila je pres-služba regionalnog odeljenja FSB.
18:05 10.05.2023
Češka će uskoro predati dva PVO sistema Kub ukrajinskim vojnicima, javio je Češki radio, pozivajući se na predsednika republike Petra Pavla.
Češka će komplekse Kub, sa kojima ukrajinska vojska ima veliko iskustvo u rukovanju, predati Ukrajini kao poklon. Za njih će dobiti i rakete.
Pavel smatra da bi češka vojska trebalo da razmisli i o doniranju nekih aviona Kijevu za podršku dejstvima kopnenih jedinica. Reč je o lakim jurišnicima L-159.
17:59 10.05.2023
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pozivu na vojnu obuku građana koji se nalaze u rezervnom sastavu.
Prema uredbi, ruski državljani koji se nalaze u rezervi pozivaju se na vojnu obuku u Oružanim snagama RF, Nacionalnoj gardi, agencijama državne bezbednosti i agencijama FSB.
Ovaj poziv ima za cilj da se poboljšaju borbene veštine rezervista i redovna je praksa. Oni se šalju vojnicima u rezervi jednom u tri godine, u maksimalnom trajanju od dva meseca. Ovakav poziv se dešava, u proseku, jednom godišnje, i nije povezan sa specijalnom vojnom operacijom.
17:33 10.05.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne treba potcenjivati snagu Rusije u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, ističući da su Rusi uspeli, između ostalog, da značajno ojačaju odbrambenu liniju za odbijanje „planirane kontraofanzive“. ukrajinskih trupa.
„Nikada ne treba da potcenjujemo Ruse. Linija fronta je dugo bila statična, ruske snage su uspele da stvore značajne odbrambene linije“, rekao je Stoltenberg na Si-En-Enu.
17:17 10.05.2023
Generalni inspektor Bundesvera (Oružanih snaga Nemačke) Karsten Brojer smatra da nosu stvoreni uslovi za ofanzivu Ukrajine, ali su pripreme u punom jeku.
"Tlo je još uvek blatnjavo. Na nekim mestima su i dalje velika jezera u poljima. Poslednjih nedelja nije bilo uslova za pravu ofanzivu", objasnio je Brojer u intervjuu za DPA.
DPA je podsetila da je generalni inspektor prošle nedelje posetio Ukrajinu, gde se sastao sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i ministrom odbrane Aleksijem Reznjikovim.
16:19 10.05.2023
Rim će staviti ulog na „pobedu Ukrajine, njenu slobodu i budućnost u Evropi“, dakle, već razgovara o projektima za obnovu zemlje, izjavila je italijanski premijer Džordža Meloni posle razgovora sa češkim kolegom Petrom Fijalom, sa kojim se, prema njenim rečima, stavovi o pružanju pomoći Ukrajini potpuno poklapaju.
"Razgovarali smo o ukrajinskom sukobu, podržavali smo ukrajinski narod od samog početka i nastavićemo to da radimo koliko god bude potrebno. Ali razgovarali smo i o obnovi Ukrajine, a to potvrđuje činjenicu da stavljamo ulog na pobedu Ukrajine i slobodnu i evropsku budućnost ovog naroda koji se bori i za našu slobodu“, rekao je Meloni.
Ona je zahvalila Češkoj na prihvatanju ukrajinskih izbeglica kojih, prema njenim rečima, u republici ima oko pola miliona.
13:37 10.05.2023
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage nastavljaju ofanzivna dejstva na severo-zapadnim i zapadnim delovima Artjomovska;
Vazdušno-desantne snage blokiraju aktivnosti ukrajinske vojske oko Artjomovska;
Oružane snage su nanele poraz ukrajinskoj vojsci u naseljima Krasno i Stupočki u DNR, kao i na periferiji na zapadu Artjomovska;
Ruska vojska sprečila je delovanje pet ukrajinskih diverzantskih grupa na delu fronta ka Kupjansku;
Uništen je punkt za remont tehnike i naoružanja 65. mehanizovane ukrajinske brigade;
U poslednja 24 sata ruske snage likvidirale su oko 80 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u hersonskom pravcu;
Sistem PVO oborio je ukrajinski Su-27 u Harkovskoj oblasti;
Oko 60 ukrajinskih vojnika likvidirano je na delu fronta ka Kranom Limanu, kao i samohodna haubica „Akacija“;
U donjeckom pravcu likvidirano je 240 ukrajinskih vojnika;
Skladište raketno-artiljerijskog naoružanja kod mesta Belokuzminovka u DNR;
Na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage su likvidirale 70 ukrajinskih vojnika i haubica „msta-b“.
11:59 10.05.2023
U četiri oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj, kao i na teritoriji DNR i Zaporoške oblasti koju kontrolišu snage Kijeva.
10:17 10.05.2023
Borelj: Bez zapadne podrške Ukrajina bi morala da se preda za par dana
Šef spoljnopolitičke službe Evropske unije Žozep Borelj zalaže se za dalje pružanje podrške Zapada Ukrajini, jer bi, prema njegovom mišljenju, Kijev bez nje morao da se preda u roku od nekoliko dana.
„Znam kako se rat može odmah okončati: prestaću da da vojno pomažem Ukrajini i ona će morati da se preda kroz nekoliko dana. I, to je to, rat bi bio završen“, istakao je Borelj u intervjuu za TV „Seksta“.
Istovremeno, on tvrdi da EU „nije strana u konfliktu“, jer „nije umešana direktno“
„Oni koji govore: ‘Želim mir, a da bi se on postigao najbolje je da Evropljani prestanu da pomažu Ukrajini’, iskreno govoreći, ne znam u kakvom svetu oni žive“, naglasio je Borelj.
09:34 10.05.2023
Ukrajinske bespilotne letelice pokušale su jutros da napadnu vojni objekat u Voronješkoj oblasti, saopštio je gubernator.
Usled preduzetih mera jedan dron je skrenuo sa putanje i pao, a drugi je oboren.
08:40 10.05.2023
U Belgorodskoj oblasti, u selu Oljhovatka, tokom noći je odjeknula je eksplozija.
"Najverovatnije je eksplodirao neprijateljski dron. Više objekata je oštećeno: kuće, biblioteka, pošta", saopštio je gubernator Vjačesla Gladkov.
Selo je udaljeno od granice sa Ukrajinom 36 kilometara.
08:23 10.05.2023
U Zaporoškoj oblasti sprečen je pokušaj atentata na načelnika policije naselja Kirilovka, saopštio je FSB.
07:45 10.05.2023
Ukrajinsko rukovodstvo napravilo je veoma veliku grešku premestivši borbe u gradove, to je zločin protiv ukrajinskog naroda, izjavio je za Sputnjik general-major ratnog vazduhoplovstva Grčke u ostavci, generalni sekretar Grčko-ruskog saveza i predsednik Društva prijateljstva Krima u Grčkoj Pavlos Hristu.
Prema njegovim rečima, Ukrajina nema kapacitet za opštu ofanzivu.
General-major je istakao da je trenutno potrebno započeti pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma.
Hristu je takođe ocenio da će to što Grčka šalje Ukrajini sistem S-300 ruske proizvodnje predstavljati kršenje međuvladinih sporazuma i oslabiti grčku PVO.
07:31 10.05.2023
Pregovori o prehrambenom sporazumu u Istanbulu biće odlučujući, a za sada nema ni govora o nekom konsenzusu, izjavio je za Sputnjik izvor, upoznat sa pregovorima.
On je dodao da su tehničke delegacije razmotrile različite verzije. Prema njegovim rečima, Rusija pokazuje konstruktivan pristup pregovorima, očekujući ispunjenje svojih uslova, o kojima je ranije razgovarano sa Ujedinjenim nacijama.
Izvor je takođe istakao da postoji kašnjenje u kontroli brodova u okviru prehrambenog sporazuma, kao i da strane stalno vode pregovore, ali da oni nisu uvek laki.
Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin najavio je ranije da će se sastanak o prehrambenom sporazumu visokog nivoa u četvorostranom formatu održati u Istanbulu u 10-11. maja.
07:26 10.05.2023
Ruski specijalci likvidirali su osmočlanu grupu ukrajinskih vojnika koja se nalazila u rovovima u pravcu ka Avdejevki, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih vojnika.
07:25 10.05.2023
Artiljerijske jedinice grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije sprečile su tri pokušaja ukrajinske vojske da izvrši rotaciju snaga. Takođe su uništili samohodnu haubicu "Akacija", rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala