- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turski poslanik o američkom predlogu da Ankara pošalje S-400 Ukrajini: Turska nije američka država

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistemi S-400
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Predlog Sjedinjenih Američkih Država da Turska pošalje Ukrajini svoje sisteme S-400 kupljene od Rusije je neprihvatljiv i skandalozan, izjavio je za Sputnjik kopredsedavajući Rusko-turskog javnog foruma, poslanik u turskom parlamentu ispred vladajuće partije Partija pravde i razvoja (PSR) Ahmet Berat Čonkar.

„To je zadiranje u suverenitet i nezavisnost naše države. Turska je suverena država, koja samostalno donosi strateške odluke, koji se tiču njenih interesa. Turska nije američka država i ovde nije nadležan američki guverner. Ovo je nečuven i neprihvatljiv predlog“, istakao je on.

Čonkar je takođe prokomentarisao američki pritisak na Ankaru koji se nastavlja zbog odbijanja turskih vlasti da se pridruže antiruskim sankcijama Zapada.
Prema njegovim rečima, ovaj pritisak je potpuno beskoristan. SAD i Evropa, definišući svoju spoljnu politiku, donose konkretne odluke, bez razmatranja sa Turskom, smatra on.
„Očigledno je da se Ankara neće pridružiti odluci koja je bila doneta bez njenog učešća. Turska vodi nezavisnu politiku, zasnovanu na njenim nacionalnim interesima i prioritetima osiguranja bezbednosti. Turske vlasti poštuju samo odgovarajuće rezolucije Ujedinjenih nacija, a odluke koje su jednostrano donele druge zemlje ne smatramo obavezujućim“, zaključio je Čonkar.
Prethodno, turski Ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, odgovarajući na pitanja novinara „Haberturk“ izjavio je da je Ankara odbila predlog Vašingtona da svoje sisteme S-400 koje je kupila od Rusije pošalje Ukrajini.
Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za kompleks S-400, vredan 2,5 milijardi dolara, uz mogućnost kupovine još jednog kompleksa.
Isporuke prvog kompleksa izvršene su 2019. godine, a 2022. direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev rekao je da je potpisan i počeo da se sprovodi ugovor o nabavci drugog kompleksa PVO sistema S-400.
Voennoslužaщiй zenitnogo raketnogo polka, sozdannogo v Lunineckom raйone Brestskoй oblasti dlя usileniя sistemы PVO Belorussii na belorussko-ukrainskoй granice - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
RUSIJA
Turska saopštila zbog čega je kupila sistem S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala