- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Alijansa ulazi u novu eru zaštite demokratskih vrednosti širom sveta

CC BY 2.0 / DVIDSHUB / Američki vojnici u sastavu NATO
Američki vojnici u sastavu NATO - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
NATO je ušao u novu eru u kojoj štiti ne samo bezbednost stanovnika zemalja koje čine Alijansu već i demokratske vrednosti širom sveta, izjavio je predsednik vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse admiral Rob Bauer na sednici načelnika generalštaba organizacije u Briselu.
„NATO je ušao u novu eru kolektivne odbrane, kada on po prvi put ne štiti samo fizičku bezbednost skoro milijardu građana, odnosno 31 članice, već štiti i demokratske vrednosti koje mi veoma cenimo", rekao je on.
Admiral je istakao da je nivo saradnje Alijanse sa oružanim snagama mnogih zemalja na visokom nivou što je, po njegovom mišljenju, jedinstvena stvar na svetu.
Dodao je da su novi regionalni odbrambeni planovi NATO usmereni protiv „Rusije i terorističkih grupa“ i da je za to neophodno još više NATO snaga sa visokim nivoom spremnosti na calokupnoj teritoriji Alijanse.

„Danas ćemo proučavati regionalne, geografski specijalizovane planove koji određuju kako ćemo zaštititi ključne zone naše Alijanse od dve pretnje koje su navedene u Strateškoj koncepciji NATO-a - Rusija i terorističke grupe", dodao je Bauer.

Rekao je da načelnici Generalštaba zemalja NATO-a na sastanku nisu razgovarali o zahtevima Ukrajine za isporukama oružja, uključujući vojne avione, jer kako je naveo, NATO nije zadužen za to, već kontakt grupa za Ukrajinu iz 50 država, a koju vode SAD.
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Podkast
NATO stiže na Daleki istok | Novi Sputnjik poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala