- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Izliv mržnje prema Srpskoj i Dodiku: Šta uopšte radi građanin Šmit u Njujorku

© AP Photo / Markus SchreiberVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Izveštaj takozvanog visokog predstavnika za BIH Kristijana Šmita o Republici Srpskoj pred SB UN njegov je lični stav, jer on nema mandat ove organizacije. Tako da i njegova mržnja prema RS i srpskom narodu i želja da Milorada Dodika predstavi kao opasnost po BIH nema argumente.
Ovo je mišljenje profesora dr Stevice Deđanskog iz Centra za razvoj međunarodne saradnje uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti održana debata o BiH.
Izveštaje o stanju u ovoj državi predstaviće Šmit, ali i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u ime Republike Srpske koja je sačinila poseban dokument za ovu priliku.

Očekivan antisrpski izveštaj

Deđanski kaže da je bilo za očekivati da se izveštaj Kristijana Šmita bazira na kritikovanju vlasti u RS i predsednika Milorada Dodika, koji su po njemu glavni „destabilišući faktor mira u BiH“.
„Interesantno je da posle godinu–dve koliko je već u BiH, on ništa ne menja u svojoj mržnji prema srpskom narodu, naročito prema onima koji ga sprečavaju da krši međunarodno pravo, a to su Milorad Dodik i predstavnici RS koji jedini u stvari čuvaju Dejtonski sporazum svojim potezima,“ kaže Deđanski.
Paradoksalno, ali Šmitov izveštaj i njegovi direktni napadi na Dodika i RS, dodaje Deđanski, usmereni su upravo ka tome kako RS ne poštuje Dejtonski sporazum.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
REGION
Dodik: Najveća pretnja bezbednosti u BiH je Kristijan Šmit
„Znači, totalno okrenuta realnost u ludilu koje vlada u međunarodnim odnosima i onima koji misle da je Srpska neka prćija gde oni mogu da dođu i da postavljaju svoje uslove i ultimatume i da teraju građane RS da rade kako oni hoće,“ ocenjuje Deđanski.

Dobro je da se čuje i srpski stav

Toga, kako kaže, više nema, ali očigledno da zapadnim predstavnicima to još nije jasno ali će vremenom shvatiti.
„Postoje ušančena mišljenja koja nemaju veze sa međunarodnim pravom i iznošenjem stavova pred SB UN jer već se zna unapred ko će kako da glasa, ali veoma je bitno i dobro da predstavnik RS stalno iznosi činjenice pred SB UN i da se pojavljuju na međunarodnim skupovima. Tako dobijamo podršku od ostalih država kojima je međunarodno pravo još bitno jer i sebe štite time. Zato treba stalno ukazivati na kršenje prava od strane zapadnog dela sveta,“ kaže Deđanski.
Po njegovom mišljenju, i činjenica da je Šmit na mestu na kom je bez odobrenja SB UN može da ima važnu ulogu na ovoj sednici posebno ako se uzme u obzir da se prvi put desilo da je Kina zauzela aktivan stav protiv Šmita.

Republika Srpska po Šmitu

Inače, Šmit je u izveštaju između ostalog, napisao i da vlasti u Srpskoj nastavljaju da „podrivaju institucije“ BiH i da retorika predsednika Srpske Milorada Dodika „truje političku klimu u entitetu i celoj državi”. Vlasti Srpske su, dodaje Šmit, nastavile da podrivaju državne institucije BiH ometajući njihov rad i donošenje odluka i “tražeći ustavne i zakonske nadležnosti za RS, koje pripadaju državi”. Dodao je i da je secesionistička retorika i delovanje vlasti Srpske, “odnosno Dodika, pojačana u izveštajnom periodu”.
“To truje političku klimu u entitetu i celoj državi. Vlasti RS kategorički odbacuju autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, OHR-a i provode konfrontacioni stav prema zapadnim partnerima“, napisao je Šmit u izveštaju.
Dodik je na ovo odgovorio da je Šmit taj koji truje političku klimu u BiH i dodao da on brani ustavni poredak, a da je u Šmitovom izveštaju pomenut više od 50 puta u negativnom kontekstu.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
REGION
Šmit nametnuo i izmene Krivičnog zakonika Republike Srpske
Zastave Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
REGION
Pred vratima Bosne kriza sa nesagledivim posledicama: Sarajevo gura Srpsku u – nezavisnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala