- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Glumica Izabela Roselini 21. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

© Sputnik / Lola ĐorđevićJugoslovensko dramsko pozorište
Jugoslovensko dramsko pozorište - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Glumica Izabela Roselini izvešće 21. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu svoju monodramu „Darvinov osmeh“, na poziv Beogradskog festivala igre, saopštili su danas organizatori.
Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa titlom na srpski, a predstavlja svojevrsnu lekciju o evoluciji i glumi. Roselini istražuje kako je empatija, koja je ujedno temelj glume, neophodna za proučavanje ponašanja životinja, navedeno je u saopštenju.
„Darvinov osmeh“ nudi pomirenje između dva sveta koja su često na suprotnim krajevima - između umetnosti i nauke, navode organjizatori i dodaju da je čitajući knjigu Čarlsa Darvina „Izražavanje emocija kod čoveka i životinja“ Roselini otkrila da se kontinuitet ljudskih i životinjskih odnosa može otkrivati i kroz izražavanje emocija.
Italijansko-američka glumica, poznata po filmovima kao što su „Plavi somot“ i „Smrt joj lepo stoji“, koristeći relativno jednostavna pozorišna sredstva i svoj prepoznatljivi optimizam, scenu pretvara u farmu, postavljajući neka od najvažnijih pitanja očuvanja životinjskih vrsti i planete.
Realizaciju gostovanja Roselini, ćerke čuvene glumice Ingrid Bergman i reditelja Roberta Roselinija, podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu i drugi, a deo prihoda biće usmeren na podršku Udruženju Beta iz Zaječara koje se bavi lečenjem i zbrinjavanjem napuštenih pasa i mačaka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala