- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Akcija Sputnjika urodila plodom: Srpska porodica može da nastavi život na Kosovu i Metohiji

© Foto : Sputnjiku ustupila Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje"Zahvalan sa svima koji su pomogli da obnovimo spremište za seno", kaže Aleksandar Jevtić.
Zahvalan sa svima koji su pomogli da obnovimo spremište za seno, kaže Aleksandar Jevtić. - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Porodica Jevtić sa Kosova i Metohije, posle velikog požara na imanju, ponovo će imati spremište za seno neophodno stadu od koga živi. Sputnjik se pridružio apelu Humanitarne organizacije Kosovsko – pomoravlje, zahvaljujući ljudima koji su želeli da pomognu, nabavljen je građevinski materijal, a biće novca i za radnike.
Petoro je Jevtića koji žive u Korminjanu, a dvoje se školuju, Miroslav je na doktorskim studijama u Kragujevcu, na ekonomiji, sestra Katarina završna godina stomatologije, u Kosovskoj Mitrovici, a Aleksandar je ostao na imanju, gaji ovce, prodaje jaganjce, kako bi pomogao njihovo školovanje.
Međutim, Jevtiće je na Badnje veče zadesila nesreća. U štali je izbio požar, izgorela je gotovo sva hrana za stoku, objekat gde je skladišteno seno, urušio se.

Komšije su o ovom događaju obavestile Humanitarnu organizaciju Kosovsko – pomoravlje, a ona Sputnjik Srbija, kako bi se poziv za pomoć ovoj porodici čuo što dalje.

Mnogi su se odazvali zajedničkom apelu, Aleksandru je uručena novčana pomoć za obnovu izgorelog objekta u iznosu od 356.500 dinara. Šteta koju je gazdinstvo Jevtić pretrpelo u požaru biće u potpunosti sanirana.
© Foto : Sputnjiku ustupila Humanitarna organizacija Kosovsko PomoravljeNa imanje Jevtića stigao je i cement
Na imanje Jevtića stigao je i cement - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Na imanje Jevtića stigao je i cement
Mladom domaćinu Aleksandru ovakva podrška došla je neočekivano i u pravi čas i jako ga ohrabrila da proširi svoje stado.
To je pre požara i bio njegov plan, drugi izvor prihoda nije dovoljan ovoj mnogočlanoj porodici, zaposlen je samo otac Ljubiša, profesor je u Ekonomskoj školi u Koretištu.

„Srećan sam i zahvalan svima koji su prilozima pomogli, podržali moj posao sa ovcama. Novca je dovoljno, materijal je stigao, a moći ću i da platim ruke. Hvala svim ljudima koji su pomogli", kaže Aleksandar Jevtić.

On je čvrsto rešen da ostankom na imanju u Korminjanu, popravi sumornu sliku srpskih sela na Kosmetu, iz kojih mladi odlaze.
Posao je započeo pre deset godina tako što je podigao kredit i kupio 17 ovaca, danas ih ima preko sto.
Aleksandar Jevtić iz Korminjana na Kosovu i Metohiji sa svojim stadom - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
MOJA PRIČA
Jevtići pokazali kako se bori za opstanak Srba na Kosovu, a onda je buknula vatra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala