- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ključne poruke Vladimira Putina na Dan pobede /video/

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede u Moskvi
Predsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan pobede građanima Rusije i pripadnicima Oružanih snaga uz poruku da je svet danas ponovo na prekretnici, a da Rusija ostaje verna zavetu predaka i da su za nju bitke odlučujuće za njenu sudbinu uvek bile svete.
Govor ruskog predsednika prenosimo u celosti:
Poštovani građani Rusije! Dragi veterani! Drugovi vojnici i mornari, narednici i starešine, zastavnici! Drugovi oficiri, generali i admirali, borci i komandiri – učesnici specijalne vojne operacije!
Srećan vam Dan pobede!
Srećan vam praznik – praznik u čast naših očeva, dedova i pradedova koji su proslavili i učinili večnim svoja imena odbranivši otadžbinu. Po cenu neizmerne hrabrosti i ogromnih žrtava spasili su čovečanstvo od nacizma.
Danas se civilizacija ponovo nalazi na odlučujućoj, prelomnoj prekretnici.
Protiv naše domovine ponovo je pokrenut pravi rat, ali smi smo pružili otpor međunarodnom terorizmu, zaštitićemo i stanovnike Donbasa i osigurati svoju bezbednost.
Za nas, za Rusiju nema neprijateljskih naroda, ni na Zapadu, ni na Istoku. Kao i apsolutna većina ljudi na planeti, želimo da vidimo mirnu, slobodnu istabilnu budućnost. Smatramo da je bilo koja ideologija nadmoći po svojoj prirodi odvratna, zločinačka i smrtonosna. Međutim, zapadne globalističke elite i dalje zagovaraju svoju izuzetnost, huškaju ljude i dele društva, provociraju krvave sukobe i prevrate, seju mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam, uništavaju i porodične, tradicionalne vrednosti koje čine čoveka čovekom.
I sve zbog toga da bi dalje diktirali, nametali narodima svoju volju, svoj aprava i pravila, a u suštini sistem pljačke, nasilja i gušenja. Izgleda da su zaboravili do čega su dovele bezumne pretenzije nacista na svetsku dominaciju. Zaboravili su ko je slomio to monstruozno, totalno zlo, ko je ustao čvrsto u odbranu rodne zemlje i nije žalio svoje živote za oslobođenje naroda Evrope.
Vidimo kako u nizu zemalja nemilosrdno i hladnokrvno ruše memorijalna obeležja sovjetskim vojnicima, ruše spomenike velikim vojskovođama, grade pravi kult nacista i njihovih saradnika, a sećanje na istinske heroje pokušavaju da izbrišu i oklevatju. Takvo izrugivanje nad podvigom i žrtvama generacije pobednika je takođe zločin, otvoreni revanšizam onih koji su cinično i otvoreno spremali novi pohod na Rusiju, koji su radi toga okupili neonacističku pogan iz čitavog sveta.
Njihov je cilj – i tu nema ničeg novog – da sprovedu raspad i uništenje naše zemlje, da ponište rezultate Drugog svetskog rata, da definitivno slome sistem globalne bezbednosti i međunarodnog prava, da uguše bilo koje suverene centre razvoja.
Prekomerne ambicije, oholost i osećaj da im je sve dozvoljeno neizbežno dovode do tragedija. Upravo je to razlog katastrofe koju sada doživljava ukrajinski narod. On je postao talac državnog prevrata i na toj osnovi formiranog zločinačkog režima njegovih zapadnih gazda, postao je moneta za potkusurivanje u realizaciji njihovih surovih koristoljubivih planova.
Za nas u Rusiji sećanje na branioce otadžbine je sveta, mi je čuvamo u srcima. Odajemo priznanje učesnicima pokreta otpora koji su se hrabro borili protiv nacizma, borcima savezničkih armija SAD, Velike Britanije i drugih država. Sećamo se i poštujemo podvig boraca Kine u borbi protiv japanskog militarizma.
Siguran sam da je iskustvo solidarnosti, partnerstva u godinama borbe protiv zajedničke pretnje naše neprocenjivo nasleđe. To je čvrst oslonac upravo sada, kada uzima maha nepovratno kretanje ka pravednijem, multipolarnom svetu, zasnovanom na principima poverenja i nedeljive bezbednosti, jednakim mogućnostima za originalan i slobodan razvoj svih zemalja i naroda.
Veoma je važno što su se danas ovde, u Moskvi okupili lideri zemalja Zajednice nezavisnih država. U tome vidim zahvalan odnos prema podvigu naših predaka – oni su se zajedno borili i zajedno su pobedili – svi narodi SSSR su doprineli zajedničkoj pobedi.
Uvek ćemo to pamtiti. Klanjamo se pred svetlim sećanjem na sve čije je živote odneo rat, pred sećanjem na sinove, ćerke, očeve, majke, dede, muževe, žene, braću, sestre, rođake, prijatelje.
Objavljuje se minut ćutanja!
(Minut ćutanja)
Poštovani građani Rusije!
Bitke koje su odlučujuće za sudbinu naše otadžbine uvek su postajale otadžbinske, narodne i svete. Verni smo zavetima predaka, duboko i jasno znamo šta znači biti dostojan visine njihovih vojničkih, radnih i moralnih dostignuća.
Ponosimo se učesnicima specijalne vojne operacije, svima koji se bore na prvoj liniji fronta, koji pod vatrom obezbeđuju front i spasavaju ranjenike. Danas nema važnijeg posla od vaše borbe. Danas je na vama bezbednost zemlje, od vas zavisi budućnost naše državnosti i našeg naroda. Vi časno obavljate svoju vojnu dužnost, borite se za Rusiju. Podržavaju vas vaše porodice, deca, prijatelji. Oni vas čekaju. Siguran sam da osećate njihovu bezgraničnu ljubav.
Cela zemlja se udružila kako bi podržala naše heroje. Svi su spremni da pomognu, mole se za vas.
Drugovi! Prijatelji! Dragi veterani!
Danas se u svakoj porodici odaje počast učesnicima Velikog otadžbinskog rata, sećaju se svojih rođaka, svojih heroja, polažu cveće na vojnim spomen-obeležjima.
Mi stojimo na Crvenom trgu, na zemlji koja se seća ratnika Jurija Dolgorukog i Dmitrija Donskog, ustanika Minjina i Požarskog, ratnika Petra Velikog i Kutuzova, parade 1941. i 1945. godine.
Danas su ovde učesnici specijalne vojne operacije – redovni vojnici i oni koji su popunili redove Oružanih snaga tokom delimične mobilizacije. To su borci Luganskog i Donjeckog korpusa, mnogih dobrovoljačkih borbenih jedinica, pripadnici Ruske garde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne službe bezbednosti, Ministarstva za vanredne situacije i drugih specijalnih službi i resora.
Pozdravljam vas, prijatelji! Pozdravljam sve koji se bore za Rusiju na bojnom polju, koji su sada na borbenom položaju.
Tokom Velikog otadžbinskog rata naši hrabri preci su dokazali da nema ništa jače, moćnije i pouzdanije od našeg jedinstva. Nema u svetu ništa jače od naše ljubavi prema otadžbini.
Za Rusiju! Za naše odvažne Oružane snage! Za pobedu!
Ura!
Pogledajte snimak cele Parade sa prevodom na srpski jezik:
Dan pobede - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
RUSIJA
Parada pobede u Moskvi: Obratio se Putin, prodefilovali "Iskander", "Trijumf" , "Bumerang" /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala