- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šampionski komšiluk

© AP Photo / Petr David JosekPehar Lige šampiona
Pehar Lige šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Bili jednom jedan iz Ređiola, jedan iz Parme i jedan iz Pjaćence. Može da zvuči kao početak vica, ispričan na strogom akcentu Emilijana, ali to je ujedno i priča o polufinalu ovogdišnje Lige šampiona u kome trojica od četvorice trenera koji se takmiče za titulu prvaka Evrope, dolaze iz istog regiona u srcu Italije, izuzev Katalonca Pepa Gvardiole.
Prvi put u istoriji elitnog fudbala, čak trojica trenera koji se bore za Ligu šampiona dolaze iz jednog istog regiona, Emilije Romanje, smeštene u samom srcu Italije. Pre toga imali smo polufinaliste elitnog takmičenja iz 2020. godine, Tomasa Tuhela i Julijana Nagelsmana, koji su Bavarci, ali je ovog puta lestvica pomerena.

Don Karleto iz Ređiola

Počinjemo od Ređiola, rodnog mesta Karla Anćelotija (63). On nije trener sa najviše polufinala elitnog takmičenjam iako ih ima čak devet - bolji od njega je Pep Gvardiola kome je ovo deseto polufinale - ali je zato Anćeloti najtrofejniji trener u Ligi šampiona sa četiri titule prvaka Evrope - sa Milanom 2003. i 2007. i Real Madridom 2014. i 2022. godine.
Osvojio je takođe i dve Lige šampiona kao fudbaler sa Milanom, zatim počeo kao trener u svojoj Ređo Emiliji, gde je vodio lokalni klub Ređijanu: četiri boda iz sedam kola i poslednje mesto nisu bili za pohvalu, ali je uprava imala poverenja pa je Karlo na kraju sezone uveo ovaj tim u Seriju A.
Anćeloti se potom preselio u obližnju Parmu sa kojom je bio drugi na tabeli i tako krenuo na put ka zvezdama. Juventus, Milan, Real, Pari Sen Žermen... Iako je postao slavan i poznat nikad nije zaboravio odakle je potekao, pa je povremeno pomagao ocu Đuzepeu u polju, kada nije imao fudbalske obaveze.

Gospodin Elegantni iz Parme

Kada od Ređiola krenete zapadnije, stižete u Parmu, rodno mesto 57-godišnjeg Stefana Piolija. Kao mladog fudbalera opisivali su ga kao elegantnog defanzivca koji može da igra na više pozicija, ali su mu teške povrede uništile igračku karijeru.
„Kada hoću da mi bude dobro, vratim se ovde“, često ističe trener vladajućeg šampiona Italije, koji je odrastao u Parti Boki - zapadnom delu Parme, grada naročito poznatog po mlekarskoj industriji.
Sada je nastanjen u Porporanu, dok mu braća žive u mestu San Paolo di Torile. I kao igrač i kao trener je nastupao za Parmu, a vodio je i Modenu, Pjaćencu, Sasuolo i Bolonju. Afirmisao se na klupi Lacija, a najveći trenerski uspeh mu je Skudeto sa Milanom prošlog leta, posle 11 godina čekanja.

„Onaj drugi“ Inzagi i duhovi sudbine

Milanski derbi u polufinalu Lige šampiona dolazi tačno 20 godina kasnije od onog kultnog iz 2003. godine, a i Stefano Pioli i 47-godišnji komšija Simone Inzagi iz Pjaćence biće debitanti u polufinalu na evropskoj sceni.
Iz betonskih džungli u San Nikolu (industrijsko predgrađe Pjaćence, odmah preko reke Trebije), čuvena braća Inzagi, Filipo i Simone, su otišla da se bave igračkim i trenerskim poslom, ali su ostali verni starom kraju pa imaju dosta investicija u nekretnine u rodnom gradu.
Simone se nada da će osvajanjem Lige šampiona razjuriti duhove sudbine koji ga progone i konačno se otarasiti onog prefiksa „onaj drugi“ Inzagi. Ukoliko uspe u tome moćiće da zalije uspeh čuvenom sambukom, lokalnom rakijom karakterističnom za Pjaćencu i regiju u kojoj se nalazi.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala