- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Uputićemo protestnu notu Poljskoj zbog odnosa prema ruskim diplomatama na Dan pobede

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Poljskoj
Ambasada Rusije u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Rusija će uputiti protesnu notu Poljskoj „zbog provokativnih akcija“ protiv ruskih diplomata 9. maja, saopštili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

„Ministarstvo inostranih poslova Poljske je bilo informisano o ceremoniji koju je planirala ambasada, ali poljske vlasti nisu sprečavale provokativne akcije ‘protestanata’. Poljskoj će biti uručena proestna nota. Smatramo to kao još jednu manifestaciju neprijateljskog odnosa i pre svega, ogorčenja jer se uništavaju sećanja na više od 600 hiljada sovjetskih vojnika koji su poginuli prilikom oslobađanja Poljske od nemačke okupacije i neispunjavaju obaveze u sprečavanju takvih incidenata“, naveli su u ruskom ministarstvu.

Ističe se da ovi događaji pokazuju dvoličnu politiku Varšave u oceni događaja iz Drugog svetskog rats. Oni pokušavaju da utiču na to da se zaboravi uloga ruskog naroda u spasavanju evropskih država koje je zarobila nacistička Nemačka.
„Takav stav poljskih vlasti neće ostati bez odgovarajuće reakcije“, zaključili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.
Ranije je saopšteno da je grupa ljudi preprečila put ruskom ambasadoru u Poljskoj Sergeju Andrejevu memorijalnom groblju sovjetskim vojnicima u Varšavi gde je želeo da položi cveće povodom Dana pobede. Okupljeni su tražili od diplomate da skine Georgijevsku traku i bio je primoran da napusti groblje.
Ultimatum poljskog premijera Rusiji: Ili ste sa Evropom ili protiv nje - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
SVET
Incident u Varšavi: Ruski ambasador sprečen da položi cveće na groblju sovjetskim vojnicima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala