- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dan pobede u Banjaluci obeležen polaganjem venaca i maršom „Besmrtnog puka“ /video/

© Foto : predsjednikrs.net/B.ZdrinjaBesmrtni puk u Banjaluci
Besmrtni puk u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Dan pobede nad fašizmom obeležava se u Banjaluci polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca i maršom "Bes,mrtnog puka".
Učesnici "Besmrtnog puka" formirali su kolonu u parku "Petar Kočić" nakon čega su sa Trga Krajine otišli do Trga palih boraca.
Učesnici "Besmrtnog puka" su nosili slike predaka, učesnika Drugog svetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsećanja na vojnike i civile iz Narodnooslobodilačkog rata koji su dali živote u borbi protiv fašizma.
U maršu "Besmrtnog puka" učestvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i drugi ministri u Vladi Srpske, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, te brojni građani.
Naša istorija, istorija srpskog naroda je stradalnička i časna, istorija narodne pobede, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Banjaluci, a govor je započeo minutom ćutanja za stradale u Srbiji u dva masovna ubistva.
"Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote jer su smatrali da je to časno", rekao je Dodik.
Istakao je da je narodno oslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička.
Dan pobede nad fašizmom je istorijski dan za sudbinu celog sveta, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci.
Kalabuhov je poručio da je ovo danas znak sećanja i pamćenja, poštovanja i ujedinjenja.
"Ovo je praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod koji je najviše žrtve podneo u Drugom svetskom ratu, narodi koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu ", rekao je Kalabuhov, dodavši da mu je izuzetna čast što je položio venac na Spomenik žrtvama fašizma u Banjaluci.
Dan pobede se u Moskvi obeležava vojnom paradom. Pogledajte je sa prevodom na srpski:
Dan pobede - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
RUSIJA
Parada pobede u Moskvi: Obratio se Putin, prodefilovali "Iskander", "Trijumf" , "Bumerang" /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala