- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Haubica Akaciя u delu fronta kod Donjecka - Sputnik Srbija

UŽIVO Zaustavljeni reaktori Zaporoške nuklearke; Eksplozije u Dnjepru, Zaporožju, Harkovu

Pratite nas
U toku je 439. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. U Ukrajini tokom cele noći na snazi bila vazdušna opasnost, eksplozije odjekivale u Kijevu i Kijevskoj oblasti. Černigovskoj oblasti i Odesi. EU bi mogla da uvede sankcije protiv kineskih kompanija za isporučivanje Rusiji komponenti koje se mogu koristiti za oružje, pišu mediji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:27 08.05.2023
Eksplozije odjekuju u Sumskoj oblasti Ukrajine.
21:10 08.05.2023
Eksplozije odjekuju u Dnjepropetrovsku i Zaporožju.
20:49 08.05.2023
Eksplozije u Harkovu, javljaju mediji.
Vazdušna uzbuna je proglašena još delovima Donjecke i Zaporoške oblasti koje se nalaze pod kontrolom Kijeva.
18:11 08.05.2023
17:35 08.05.2023
U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani su odlučili da obustave rad reaktora kako bi izbegli provokacije Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Belicki.
On je napomenuo da su Oružane snage Ukrajine „počele da izbacuju vodu sa brana“.
„Naš nivo (vode u akumulaciji Kahovka) porastao je na 17,08 (metara). Znamo da je to manipulacija. Nuklearni reaktori su obustavili rad. Peti reaktor se nalazi u rezervi", rekao je Balicki.
Ruske snage spremne su da odbiju napade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju i pređu u ofanzivu.
„58. i 35. armija su spremne da zadrže napad neprijatelja i, štaviše, pređu u kontraofanzivu, govorim o našoj ofanzivi danas, jer imamo dovoljno snaga i sredstava“, rekao je on.
17:30 08.05.2023
Poljska je Ukrajini već isporučila 10 borbenih aviona MiG-29, rekao je zamenik premijera i ministar za nacionalnu bezbednost Poljske Mariuš Blaščak u intervjuu posle sastanka sa kanadskom koleginicom Anitom Anand u Otavi.
„Ukrajini smo isporučili deset MiG-ova 29“, rekao je Blaščak.
13:57 08.05.2023
Nastavlja se oslobađanje zapadnog dela Artjomovska, uništeno 15 ukrajinskih dronova
Ruski jurišni odredi nastavljaju da oslobađaju zapadni deo Artjomovska, uz podršku Vazdušno-desantnih snaga koje opkoljavaju protivnika s bočnih prilaza, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije u ponedeljak.
„Napadima avijacije, vatrom iz artiljerije vojne grupacije 'Jug' poraženi su odredi protivnika na područjima naselja Krasno, Bogdanovka, Stupočki i Časov Jar u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navedeno je u saopštenju.
U donjeckom pravcu ukrajinske snage su tokom proteklog dana izgubile više od 380 vojnika i stranih plaćenika, dok su gubici Kijeva u kupjanskom i krasnolimanskom pravcu oko 120 vojnika.
Vojna grupacija „Istok“ izvela je napade na položaje protivnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu i likvidirala do 70 ukrajinskih militanata, šest jedinica vojne tehnike, kao i dva skladišta oružja u DNR i Zaporožju.
Ruski sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili 15 ukrajinskih bespilotnih letelica.
U naselju Balakleja, u Harkovskoj oblasti, ruska vojska je pogodila skladište s ukrajinskim naoružanjem i vojnom tehnikom.
13:29 08.05.2023
Evropska komisija dostavila zemljama EU predloge za novi paket sankcija Rusiji
Evropska komisija dostavila je zemljama Evropske unije predloge za novi paket sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.
„Paket će biti usmeren na primenu sankcija, njihovu efikasnost, kao i na mere protiv zaobilaženja sankcija“, rekao je Mamer na konferenciji za novinare.
13:17 08.05.2023
„Veliko razočaranje”: Boreljov pogled na ukrajinski sukob
Sukob u Ukrajini razotkrio je neslaganja Zapada sa drugim delovima sveta, napisao je na svom blogu šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Jaz između Zapada i ostalih (zemalja) prelazi okvire rata. Nasuprot, ovo je rezultat duboke razočaranosti, istinu govoreći – gneva, zbog toga što je Zapad pogrešno vodio globalizaciju nakon okončanja Hladnog rata”, navodi se u objavi.
Borelj je dodao da će se raskol produbljivati i pretvoriti u propast.
„Ako ostavimo po strani terminologiju, moramo se ozbiljno odnositi prema očekivanjima i nezadovoljstvu država u razvoju. Ali, najviše zato, jer se u svetu vodi borba mišljenja i, štaviše, bitka predloga”, istakao je diplomata.
Istovremeno, šef evropske diplomatije tvrdi da je ukrajinski sukob ujedinio transatlantski savez.
12:38 08.05.2023
EK: Fon der Lajenova namerava da poseti Ukrajinu i sastane se sa Zelenskim
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen planira da u utorak poseti Ukrajinu i sastane se sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, izjavio je portparol EK Erik Mamer na brifingu.
U saopštenju se navodi da će Lajenova potvrditi Kijevu da ima nepokolebljivu podršku Evropske unije.
12:31 08.05.2023
Kličko: Kijev na meti najintenzivnijeg napada od početka SVO
Kijev je u noći između nedelje na ponedeljak bio izložen najintenzivnijim napadima od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavio je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko za TV „Kijev”.
12:27 08.05.2023
„Ukrenergo”: U nekoliko oblasti evidentirana oštećenja na elektrodistributivnim mrežama
Oštećenja na elektrodistributivnim mrežama zabeležena su u Harkovskoj, Sumskoj, Černjigovskoj oblasti Ukrajine, kao i delovima DNR i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo”.
Ukrajinski mediji su u noći između nedelje na ponedeljak objavili da je došlo do serije eksplozija u nizu gradova i oblasti Ukrajine, uključujući Kijev, nakon što je tamo bila proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost. Takođe, bilo je objava o eksplozijama i požaru u Odesi.
11:36 08.05.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje.
10:47 08.05.2023
Ruska operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ankara: Ukrajinski sukob se ne može završiti „pozicionim dobicima Kijeva”
10:12 08.05.2023
Ukrajinski mediji: Eksplozije u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti
U Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čule su se eksplozije, objavilo je ukrajinsko izdanje „Klimenko tajm” na telegramu.
Prethodno je, prema podacima ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije, uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena u tim dvema oblastima, kao i u Sumskoj i Poltavskoj.
10:01 08.05.2023
Ukrajinska vojska granatirala grad u Zaporoškoj oblasti, ima povređenih
Ukrajinske snage granatirale su grad Pologi u Zaporoškoj oblasti, a prema preliminarnim informacijama ima povređenih, saopštila je novinarima gradska administracija.
U saopštenju se dodaje da takođe ima oštećenja na objektima civilne infrastrukture.
09:16 08.05.2023

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Nikolajevskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje.

08:57 08.05.2023
08:17 08.05.2023
Mediji: EU planira da uvede sankcije kineskim kompanijama koje „pomažu Rusiji”
Evropska unija planira da po prvi put uvede restriktivne mere kineskim kompanijama, koje navodno podržavaju Rusiju u okviru njene specijalne operacije u Ukrajini, prenosi izdanje „Fajnenšel tajms”.
Prema predlogu novog paketa sankcija EU, u koji je izdanje imalo uvid, radi se o mogućem uvođenju ograničavajućih mera protiv sedam kineskih kompanija koje su optužene za „isporuku opreme Rusiji”. Između ostalog, reč je o kompanijama „Semiconductors”, „King-Pai Technology”, kao i firmama iz Hongkonga „Sinno Electronics” i „Sigma Technology”.
08:13 08.05.2023
Kisindžer: Pregovori do kraja ove godine
Nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da će pregovarački proces o rešavanju ukrajinske krize početi do kraja ove godine.
„Sada kada je Kina stupila u pregovore, svi će stati na svoja mesta. Mislim da ćemo do kraja godine govoriti o pregovaračkim procesima i čak o realnim pregovorima“, rekao je Kisindžer u intervjuu za CBS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala