- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pridnjestrovlje zatražilo od Rusije da poveća broj mirovnjaka

© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci u Pridnjestrovlju
Ruski mirovnjaci u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Vlasti nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike (PMR) traže od Rusije da poveća broj pripadnika mirovnih snaga, što je opravdano ako se ima u vidu porast bezbednosnih rizika, izjavio je u intervjuu za Sputnjik šef predstavništva PMR u Rusiji Leonid Manakov.
„Rusija je još 1995. godine jednostranom odlukom, koja nije bila usaglašen na nivou Zajedničke kontrolne komisije, smanjila brojnost sopstvenog kontigenta na dva moto-streljačka bataljona, iako ih je prvobitno bilo šest. Odnosno, trenutno je najviše 450 ruskih mirovnjaka stalno angažovano u zoni bezbednosti. Istovremeno, njihova regularna brojnost, propisana dokumentima komisije iznosi 3100 pripadnika”, saopštio je diplomata.
On je dodao da je povećanje broja ruskih mirovnjaka pravno moguće i da je takva opcija opravdana u slučaju provokacija i terorističke pretnje.
Prema njegovim rečima, broj pripadnika mirovnih snaga se može uvećati i na račun Rusa koji žive u PMR.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da za sada nema reakcije Kremlja na molbu nepriznate PMR o povećanju broja ruskih mirovnjaka.
Ruske mirovne snage se nalaze u Pridnjestrovlju od 1992. godine, kada je završena aktivna faza vojnog sukoba u regionu. U Pridnjestrovlju je raspoređena i operativna grupa ruskih trupa koja čuva oružje i municiju i pomaže u sprovođenju mirovne misije.
Pridnjestrovlje, u kome su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
RUSIJA
Hoće li se Ukrajina odlučiti na avanturu u Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala