- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljoprivrednici iz Moldavije traže hitnu zabranu uvoza ukrajinskog žita

© Sputnik / Ilья NaйmušinŽetva žita
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Moldavsko udruženje „Snaga poljoprivrednika” zahteva od Vlade da ove nedelje donese odluku o privremenoj zabrani uvoza ukrajinskog žita.
„Moldavija već nedopustivo dugo odlaže primenu mera za zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvoda i traži privremenu zabranu uvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice iz Ukrajine”, ističe se u saopštenju udruženja na društvenim mrežama.
U suprotnom, udruženje poručuje da je vrlo izvesno da će cela zemlja uskoro biti zahvaćena protestima poljoprivrednika.
U saopštenju se takođe insistira da bi poljoprivrednicima trebalo da budu dodeljene kompenzacije za nadoknadu gubitaka usled oštrog pada cena poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici ističu da njihov težak položaj „nikako neće pomoći Ukrajini, već će samo uzrokovati socijalne i političke nemire”, što će uticati na značajno smanjenje nivoa podrške evropskom putu među stanovništvom.

Evropska komisija je prethodno saopštila da je usvojila mere za uvoz pojedinih vrsta žita iz Ukrajine. Prema podacima EK, mere su usmerene na otklanjanje logističkih poteškoća, povezanih sa ovim proizvodima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Mere su stupile na snagu 2. maja i trajaće do 5. juna.
Moldavsko udruženje „Snaga poljoprivrednika” je pre nedelju dana zahtevalo od vlasti da se uvede analogna zabrana. Vicepremijer i ministar poljoprivrede Moldavije Vladimir Bolja obavestio je Kijev o planovima Kišinjeva da uvede zabranu.
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
EKONOMIJA
Razdor veći od zrna: Novi veliki znak evropskog nejedinstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala