- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Politiko“: EU ne može da sastavi nove sankcione spiskove zbog nesuglasica

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Evropska unija u bliskoj budućnosti zbog nesuglasica neće moći da usvoji novi paket sankcija protiv Rusije, u koji treba da budu dodate zemlje koje navodno pomažu Moskvi da zaobiđe ograničenja, kao i spisak sankcionisane robe. Oba spiska su i dalje prazna, piše „Politiko“, pozivajući se na zvaničnike i diplomate.
„Ovaj paket sankcija stvoriće novi režim s pravnom osnovom za uvođenje sankcija protiv drugih zemalja. U njemu su dve dopune, jedna je lista zemalja, a drugo lista robe. Obe liste su prazne“, rekao je za „Politiko“ visoki evropski zvaničnik.
Kako napominje „Politiko“, neke diplomate se već aktivno protive ovakvim predlozima za nove sankcije.
Neimenovani diplomata je rekao da zbog nesuglasica treba biti spreman za dugotrajne rasprave među predstavnicima država EU, a dogovor ne treba očekivati ove ili sledeće nedelje.
Pored toga, Nemačka se protivi uvođenju sankcija protiv Kine, a neki su zabrinuti zbog mogućnosti uvođenja sankcija protiv Turske, koja je glavni trgovinski partner i saveznik u NATO. EU strahuje i od mogućnosti uzvratnih akcija Ankare.
Ranije su mediji preneli da bi Evropska komisija mogla da predloži novi paket sankcija protiv Rusije, o čemu će razgovarati ambasadori zemalja EU u sredu.
Kako je preneo Blumberg, glavni cilj „novog mehanizma EU“ jeste da spreči druge zemlje da pomognu Rusiji i da suzbije trgovinske kanale koje Moskva navodno može da koristi.
List „Fajnenšel tajms“ je objavio da će Evropska unija po prvi put uvesti sankcije kineskim kompanijama koje navodno podržavaju Rusiju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
Vang Venbin - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
SVET
Peking: EU će narušiti poverenje Kine ako uvede sankcije kineskim kompanijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala