Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opština Štrpce: Uklanjanje kamera - nastavak akcija pritiska na Srbe

© Sputnik / Lola ĐorđevićNadzorne kamere
Nadzorne kamere - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Predstavnici opštine Štrpce na jugu Kosova i Metohije oglasili su se danas saopštenjem u kom navode da je prošlonedeljna akcije uklanjanja kamera za video nadzor u režiji tzv. Agencije za informacije i privatnost Kosova nije briga oko „legalnosti samih kamera, već pokušaj da se ova opština prikaže kao sredina u kojoj se odvijaju nelegalne aktivnosti“.
Iz opštine Štrpce naglašavaju da je akcija od 4. maja nastavak kontinuiranih akcija protiv opštine Štrpce, a u sve u cilju negativnog prikazivanja Srba.
„Ova akcija dolazi nakon prethodne akcije koja je sprovedena 7. jula 2022. godine, na seosku slavu Štrpca, kada je po navodima tužilaštva u Uroševcu i policije, pokrenuta akcija uklanjanja, kako su oni rekli 'nelegalnih kamera pod sumnjom da su služile za špijunažu u opštini Štrpce'. Radi istine želimo da najpre, sugrađane i čitavu javnost obavestimo da u toj akciji od 7. jula prošle godine nije uklonjena niti jedna kamera jer je utvrđeno da kamere nisu bile u funkciji. U akciji 4. maja ove godine inspektori Agencije za informacije i privatnost su uklonili nekoliko kamera za koje su utvrdili da su starije proizvodnje i da ne mogu biti stavljene u rad“, stoji u saopštenju opštine Štrpce.
Oni tvrde da je netačna informacija koju je pomenuta Agencija izdala putem saopštenja da se radi o „ilegalnim kamerama“.
„Kamere su, kao i sve ostale javne kamere u blizini verskih i obrazovnih objekata, postavljene legalno, legalnim procedurama. Još jednom ponavljamo informaciju da, osim u blizini škole na Brezovici, sve druge kamere nisu bile u funkciji godinama unazad i pre ovih akcija“, stoji u saopštenju.
Rukovodstvo opštine Štrpce navodi da se iza svega krije politička pozadina koji koja je u kontinuitetu pritisak na lokalne Srbe još od decembra 2021. godine.
„Rukovodstvo i građani opštine Štrpce, nalaze se već duže pod različitom vidom institucionalnog pritiska i nasilja koje dolazi iz Prištine od strane aktuelnog režima. Potreba da se stalno kriminalizuje opština Štrpce je nešto čemu svedočimo već duže vreme. Osnovna ljudska prava, osnovne demokratske vrednosti, sloboda, krše se na svakom koraku prema građanima opštine Štrpce i instituciji lokalne samouprave. Još jednom, istine radi, uklonjene kamere nisu bile 'legalne'. Ako je i bilo onih kamera koje su bile starijeg datuma i čiji je rok upotrebe istekao, one svakako nisu bile nelegalno postavljene“, piše u saopštenju.
Štrpce - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
SRBIJA
Zaplenjene kamere za video-nadzor u opštini Štrpce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala