- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: SAD šalju Ukrajini „abramse“ bez „osetljivih“ tehnologija

© Flickr / U.S. Army photo / Staff Sgt. Grady JonesAmerički vojnici pored tenka "Abrams"
Američki vojnici pored tenka Abrams - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će predati Ukrajini tenkove „abrams“ M1A1 bez „osetljivih“ tehnologija zbog zabrinutosti da bi ruska vojska mogla da ih zarobi, piše list „USA tudej“.
Prema informacijama lista, SAD modifikuju tenkove kako bi uklonili tehnologije, jer u slučaju da Rusija na bojnom polju zarobi tenk ona može da detaljno prouči njegov način rada.

„To može da Rusiji omogući da ih ispitaju i da pronađu ranjiva mesta“, rekao je ekspert za rusko naoružanje iz naučno-istraživačke nekomercijalne organizacije „RAND korporejšn“ Kolin Smit.

List pojašnjava da SAD obično isporučuju drugim zemljama pojednostavljene verzije tenkova, a modeli najviše klase ostaju u vojsci Sjedinjenih Američkih Država. Ne govori precizno o tome koje tehnologije neće biti na „abramsima“ koji su isporučeni Ukrajini. To samo ukazuje da tenkovi M1A1 i M1A2 imaju isti top od 120 milimetara, ali moderniji A2 ima više modifikacija, uključujući i sisteme za ciljanje.
Prema rečima pres sekretara Komande vojske SAD u Evropi i Africi Martina O'Donela, čak i ako bi tenkovi stigli u Ukrajinu, ukrajinski vojnici ne bi mogli da ih koriste i dodao da je njima prvobitno neophodna obuka.
Obuka bi trebalo da počne krajem maja, trajaće oko deset nedelja, a sprovodiće se u Nemačkoj. Ukrajinski vojnici će se obučavati na tenkovima sličnim onima koje za njih pripremaju SAD.
Portparol Pentagona Patrik Rajder je na brifingu izjavio da se tenkovi „abrams“, koji će biti dostavljeni Nemačkoj za obuku ukrajinskih vojnika, neće koristiti u ratnim sukobima. Naveo je da nije reč o tenkovima koji su namenjeni za upotrebu u borbi uzimajući u obzir specifičnosti sukoba u Ukrajini.
Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je 21. aprila, nakon zasedanje o Ukrajini izjavio da će tenkovi biti isporučeni Ukrajini u narednih nekoliko nedelja.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SVET
Koje zemlje su poslale najviše oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala