Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako građani najlakše da predaju oružje

© Sputnik / Lola ĐorđevićMunicija
Municija - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Ako građani postupe onako kako je saopšteno iz MUP-a i pozovu policijsku patrolu da dođe i preuzme njihovo naoružanje, uslovi preuzimanja su apsolutno kontrolisani. Sa druge strane, ako se odluče da naoružanje predaju lično, neophodno je da oružje bude rasklopljeno.
Ovako profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti dr Goran Mandić komentariše poziv srpskog MUP-a za predaju nelegalnog oružja, što građani, bez posledica, mogu da urade od 8. maja do 8. juna ove godine.
Podsećamo, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da građani ne moraju da donose oružje u policijsku stanicu, već mogu da kontaktiraju najbližu policijsku stanicu i patrola će doći na adresu da preuzme oružje i eksplozivne naprave.

Oružje predati rasklopljeno

Prema Mandićevim rečima, građani ne bi trebalo da oružje i municiju predaju zajedno. Bolje je, kako kaže, da se municija predaje posebno, odnosno da u policijsku stanicu prvo odnesu rasklopljeno oružje, pa da se vrate kući i da tek tada u policijsku stanicu donesu i municiju.
Ukoliko dođe do prinudnog otkupa legalnog naoružanja, naš sagovornik naglašava da se zna tržišna cena svakog oružja.
„Pretpostavljam da će se na osnovu toga, ako se građaninu ukine dozvola za nošenje, odnosno dozvola za posedovanje oružja, bez obzira na tip naoružanja, isplatiti taj novac kada se preda oružje“, kaže Mandić.
Prema mišljenju našeg sagovornika, mere za prikupljanje oružja su dobre, ali one su samo zrno u pesku problema koji postoje u srpskom društvu, naglašava naš sagovornik.
„Krivično delo ne izvršava oružje, nego onaj koji oružje drži u ruci; što znači da možete oduzeti oružje, ali bojim se da je to kratkog daha ako niste sistemski rešili neke druge probleme. Mi ovde pričamo o mnogim stvarima koje su nerešene – tek kada to rešimo, možemo da govorimo o tome da ćemo nešto da napravimo“, konstatuje on i dodaje da je potrebno prodiskutovati o sistemu vrednosti srpskog društva, ulozi porodice, stepenu odgovornosti svakog aktera u društvu, kao i odgovornosti medija.
„Ovde se sve svaljuje na policiju, kao da ona sve sama može da uradi. Niti je ikada mogla, niti će ikada moći“, konstatuje naš sagovornik.
Prema Mandićevom mišljenju, za rešavanje problema neophodna je saradnja svih resursa u Srbiji.

Prethodne akcije dale rezultate

Nakon 2000. godine akcije prikupljanja nelegalnog oružja sprovođene su u više navrata i, prema podacima MUP-a, između 2003. i 2017. na taj način prikupljeno je 101.283 komada oružja i 2.517.520 komada municije.
Prema podacima koje je list „Politika“ dobio od MUP-a, tokom 2019. srpskoj policiji predato je 28.914 komada oružja, ali tu se nije radilo o nelegalnom naoružanju, već su građani, zbog zamene oružnih listova, ne želeći više da plaćaju porez na oružje, odlučili da pištolje, revolvere ili lovačke puške predaju državi ili ga više nisu želeli u svojim domovima.
Poslednja slična akcija je 2020, kada je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović doneo naredbu u kojoj se navodi da vlasnici nelegalnog oružja mogu da podnesu zahtev za legalizaciju od 16. marta do 16. juna te godine.
Iz Vlade Srbije najavljeno je da će biti pooštrene i kazne za nelegalno držanje oružja. Ministarstvo pravde priprema izmene Krivičnog zakonika kojima će se pooštriti kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“.
Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina
Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se ne može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 2 do 12 godina
Onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina.
Onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina
Onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina.
Lovačka puška — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
DRUŠTVO
Za predaju oružja građani mogu da kontaktiraju MUP, patrola dolazi na adresu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala